HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Zweeds Lapland


Wie vanuit Haparanda, noordwaarts rijdend langs de Finse grens, de Poolcirkel nadert zal tevergeefs zoeken naar een toeristisch gedenkteken. Hier geen souvenierwinkeltjes, maar slechts een kleine markering die de denkbeeldige grens aangeeft.De Poolcirkel bij Juoksengi in de gemeente Övertorneå.

De visrijke rivier Torneälv vormt de natuurlijke landsgrens met Finland. Vanaf Luppioberget, even ten zuiden van Övertorneå, heeft men een wijds uitzicht over het Tornedal.

       
Tornedal

In de noordoostelijk gelegen stad Malmberget zijn nog veel sporen uit het verleden van de mijnbouw te vinden. Al in de 19de eeuw werd hier ijzererts gedolven. Destijds werd de erts vervoerd door rendiersleden. Toen in 1848 de eerste trein zijn intrede deed werd de mijnbouw grootschaliger en kwam Malmberget tot grote bloei.


Mijnschacht in Malmberget


       

Een w
inkelstraatje in Kåkstan, een exacte kopie van het mijnwerkersplaatsje eind 19de eeuw. Sommige winkeltjes zijn geopend en hebben een modern assortiment gekregen: namelijk souveniers.
Disponentvillan, een groter contrast is haast niet denkbaar. In deze statige villa woonde de directeur.

In het mijnbouwmuseum van Malmberget kan men middels een fototentoonstelling zien hoe de mijnbouw zich hier in de laatste 250 jaar ontwikkeld heeft.


Svappavaara

In Svappavaara splitst de Inlandsvägen zich. Naar Kiruna in het noordwesten of naar Vittangi in oostelijke richting.

Onze gevleugelde vrienden zijn weer goed vertegenwoordigd, maar gelukkig heeft de camping in Vittangi een stookplaats in een gezellige Sametent en dat geeft enige verlichting.

       
Vittangi

Aan het eindpunt van de Inlandsvägen (weg 45) ligt het Samische kerkdorp Karesuando, door een brug met het Finse gedeelte verbonden. Het dorp is viertalig. Men spreekt er Zweeds, Fins, Noors en Samisch.


Oude Samische turfwoning in Karesuando 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics