HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Winter in Troms


Pň norsk

Zomervakanties in Lapland lijken extra lang te zijn, omdat de zon er dan niet ondergaat. In de winter echter laat de zon zich van 21 november tot 21 januari in Troms helemaal niet zien. Dit houdt in dat het rond 10.00 uur pas licht is en om 14.00 uur al weer pikdonker. Als Nederlander kun je aardig uit je ritme raken en heb je meer behoefte aan slaap dan thuis.

       

In het centrum van Troms° staat Roald Amundsen ons al op te wachten. Een bezoek aan het Polarmuseum is zeer de moeite waard voor wie ge´nteresseerd is in de poolreizen van deze ontdekkingsreiziger. Het museum is gelegen aan de kade, nabij de brug.

       

Vanuit ons onderkomen hebben we een prachtig uitzicht op het eiland Senja. We kijken neer op een betoverende wereld.Met 12 graden onder nul op pad met de "spark". Dit vervoermiddel wordt hier erg veel gebruikt. Ook in de stad zie je er nogal wat mensen mee om hun boodschappen te vervoeren en om wat houvast te hebben in de sneeuw.

       

Rond 12.00 uur 's middags is het lichtste moment van de dag. Voor ons is het elke keer weer een teleurstelling dat het om 14.00 uur al weer donker is. Sportieve activiteiten moet je vˇˇr die tijd uitgevoerd hebben.


Kerstsfeer in Harstad

Kerst is in Noorwegen het hoogtepunt van het jaar. Al ruim van te voren wordt er over gesproken en worden er plannen gemaakt.

Volgens oude traditie dient de gastvrouw zeven verschillende soorten koek te bakken. En niemand van het bezoek mag het huis verlaten voor er rijkelijk van geproefd is. Smullen, als je veel bezoekjes aflegt! Op Julaften (kerstavond) komt de familie van heinde en ver bij elkaar. Na het avondeten worden de pakjes opengemaakt en wordt er gesnoept en geborreld. Het blijft niet bij eerste en tweede kerstdag. Nee, het gaat gewoon door op derde, vierde, vijfde en enzovoort kerstdag tot in januari.

       
Nieuwjaarsochtend. Er is heel wat sneeuw gevallen.

Op de rechterfoto: ochtendgloren in Troms° om 8.30 uur. De zon is nog niet terug, maar erg lang duurt het niet meer.

In maart worden de dagen al merkbaar langer. Maar de winter is nog niet voorbij. Erg vreemd om dan in Nederland terug te komen, waar de narcissen staan te bloeien.

       
Winter in maart
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics