HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Tromsø


Vaak Parijs van het Noorden genoemd. Soms ook Paradijs van het Noorden. Tromsø heeft altijd veel aantrekkingskracht uitgeoefend op avonturiers en ontdekkings-reizigers. Vanuit deze levendige stad boven de Poolcirkel vertrok men naar gebieden met exotische namen als Spitsbergen, Bereneiland en de Noordpool. Pas in 1960 kreeg Tromsø door de bouw van een brug een verbinding met het vasteland.

       

De IJszeekathedraal is wellicht het meest gefotografeerde motief van de stad.

Een bezoek waard zijn de interessante museums in de stad. B.v. het Polaria, waar o.a. een panoramafilm over Spitsbergen te zien is, een tentoonstelling over de flora en fauna in de Poolgebieden en een Arctisch aquarium, waar zelfs levende zeehonden huizen.

Het Tromsø Museum, verbonden aan de universiteit, is vooral gericht op Noord-Noorwegen en herbergt o.a. tentoonstellingen over geologie (gesteente, noorderlicht), archeologie (steentijd, grottekeningen) en de Samische cultuur.

       
Roald Amundsen en het Polarmuseum

In het Polar Museum gaan we terug naar de tijd van beroemde poolonderzoekers als Roald Amundsen en Fridtjof Nansen en hun Noordpoolexpedities. Ook zijn er voorwerpen te zien van Willem Barents' expeditie naar Spitsbergen, welke hij in 1596 ontdekte. De tentoonstelling handelt verder over overwintering, walvisvangst en ijsbeerjacht.

       

Voor een prachtig uitzicht op Tromsø kun je met een gondel (Fjellheisen) naar de top Storsteinen op 420 meter hoogte. De lift brengt je in ca. 5 minuten naar boven. Vanaf dit punt wordt het hanggliding beoefend. Vooral bij mooi weer maken velen deze duikvlucht. Fjellheisen is te vinden vlakbij de IJszeekathedraal.


Vanaf de markt

       

Grote delen van de oude binnenstad werden in 1969 door een allesvernietigende brand verwoest. De sfeervolle oude gebouwen werden vervangen door moderne winkelpanden. Buiten het centrum heeft Tromsø nog minstens 5 winkelcentra, die in de buitenwijken gelegen zijn.


Storgata

Wie toch al van plan is om naar het eiland Senja te gaan kan van een nieuwe veerdienst gebruik maken. Aan de westkust van Kvaløya, richting Sommarøy, vertrekt vanuit het plaatsje Brensholmen een veerboot naar Botnhamn op Senja. In de zomermaanden juli en augustus zijn er dagelijks afvaarten. Vaartijd ca. 35 minuten.
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics