HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Samen tentoongesteld in dierentuinen


Samen uit Noorwegen, Finland en Zweden werden aan het eind van de 19de eeuw tentoongesteld in dierentuinen. Onderzoekers denken dat dit het beeld van een minderwaardig soort mensen heeft versterkt. Meer dan 300 Samen werden in dierentuinen of op tentoonstellingen over de hele wereld tentoongesteld.

Groot succes
Carl Hagenbeck was dierenhandelaar in Hamburg in Duitsland. Hij bedacht dat hij rendieren zou kunnen importeren die hij aan dierentuinen in het land kon verkopen. Een tekenaar en vriend stelde voor om ook Samen te laten komen die op de rendierkudde konden passen en hen op die manier tegelijk tentoon te stellen.

De tentoonstellingen van de Samen werden een succes. Velen kwamen om de Samen te zien en bij een gelegenheid werd het chaos. Hagenbeck moest de politie erbij roepen om orde in de rijen tussen het publiek te krijgen. Ook bij de Wereldtentoonstelling in Chicago werden de Samen tentoongesteld. Dit zijn enkele voorbeelden van wat er tussen 1870 en 1934 gebeurde.

Leefde goed in de dierentuin
Het waren slechte tijden voor de Samen op de Noordkalotten. Voor velen werd het een vernederende belevenis om tussen de dieren van een dierentuin of op wereldtentoonstellingen getoond te worden.

Trygve Danielsen uit Røros was een van hen. Hij is nu dood, maar de bouwingenieur heeft zijn verhaal aan zijn vrouw verteld. Hij vertelde dat het eigenlijk een voordeel was om in een dierentuin tentoongesteld te worden. Dit omdat dierenartsen zich om de rendieren konden bekommeren. Danielsen leerde verschillende talen en beleefde veel spannende dingen die de kinderen hem vertelden, maar hij zei ook dat de ouders het moeilijk hadden. Soms werd het te spannend, vertelde hij zijn vrouw. Zoals de keer dat ze in Parijs waren en een leeuw zich had ingegraven in de kooi naast die van de rendieren. Het lukte de leeuw bijna om een rendier te doden. Op de foto is Peder Danielsen, de broer van Trygve, te zien. Hij is nu 79 jaar.

Minderwaardig soort volk
Archeoloog Cathrine Baglo van de Universiteit in Tromsø onderzoekt welk effect de tentoonstellingen hadden op de opvattingen die men over de Samen had. Zij wil zo vroeg in het onderzoek nog geen al te krachtige uitspraken doen, maar twijfelt niet dat de tentoonstellingen de meningen versterkten dat oervolkeren inferieur, minderwaardig en zonder recht op leven waren. “Alleen al het tentoonstellen van de Samen tussen dieren zegt genoeg over wat men van de Samen vond”, zegt Baglo.

Laatste tentoonstelling
Dierenhandelaar Hagenbeck hield zijn laatste tentoonstelling van de Samen in 1931, 2 jaar voordat de nazi's de macht in Duitsland overnamen. Naar wat Cathrine Baglo weet waren de broers Petrus en Elias Danielsen uit Røros de laatsten. Als kind was Petrus er in 1893 op de Wereldtenstelling in Chicago bij geweest. Hij was een voorbeeld hoe meerdere generaties zich lieten tentoonstellen. Trygve en Peder Danielsen waren zijn zonen.

Bron
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics