HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Stockholm


Even een weekje er tussenuit na de kerst. Stockholm is het doel deze keer. Na jarenlang de grote steden vermeden te hebben hebben we nu eens zin in de levendigheid en drukte van een grote stad. Op Internet vinden we na wat gezoek een klein pensionnetje net buiten het centrum.

       
Odengatan en Pensionat Oden

Eigenlijk wilden we graag op een boot overnachten (hotel tevens jeugdherberg), maar na een telefoontje bleek dat deze in de kerstperiode gesloten was. Bij aankomst aldaar zagen we later dat de haven geheel uitgestorven was. Er was zelfs geen rondvaartboot in actie te bekennen.


De haven

Stockholm maakt een erg ruime indruk met zijn brede straten. Veel mooie gebouwen, die rijkdom en luxe uitstralen. Er zijn uitgaansmogelijkheden te over: bars, theaters, musea, bioscopen en ontelbare eetgelegenheden waar de prijs meestal zeer acceptabel is.

       
Winkelstraat in de wijk ÖstermalmRidderholmskerk

Het oude centrum Gamla Stan trekt erg veel bezoekers. In de zomer moet het hier afschuwelijk druk zijn. Het ene na het andere souvenierwinkeltje lacht je tegemoet met snuisterijen van nieuw tot antiek.

       
Hoofdstraat Gamla Stan

De zijstraatjes zijn soms zo smal dat je de huizen aan weerszijden bijna aan kunt raken.

Een bezoek aan het Nordiska Museet vonden we zeer de moeite waard. In dit museum zijn diverse tentoonstellingen te zien. O.a over het dagelijkse leven in Zweden in het verleden, de Samische bevolking in Lapland, de Zweedse voetbalsport en de ABBAtentoonstelling. Deze laatste was vanwege groot succes geprolongeerd. Er was van alles te zien over het succesvolle, muzikale tijdperk van deze beroemde popgroep. Erg leuk vonden we de originele kleding en de schoenen met enorme plateauzolen.

       
Ingang Gamla Stan en de Parlementsgebouwen

In Gamla Stan (de Oude Stad) bevinden zich de Parlementsgebouwen en het Koninklijk Slot.

       
Het Koninklijk Slot

Eenzaam op wacht en ontelbare malen per dag door toeristen gefotografeerd.

Ook op zondag zijn de winkels open. Het is een drukte van belang, maar omdat de stad zo ruim van opzet is heb je weinig last van die massa.

       
Het Stadstheater en Strömsborg

De winkels zijn vaak gehuisvest in oude gebouwen, die alleen al door hun uitstraling het winkelen tot een plezier maken. Grote warenhuizen zijn o.a. Ahléns en Gallerian.


Markt op zondag

Er zijn volop zeer trendy boetiekjes te vinden. We zijn er echter nauwelijks aan toegekomen.

       
Een van de vele stadsparken

Doodmoe van al dat geslenter hebben we heel wat keren koffie gedronken in de Teaterbaren van het Kulturhus nabij Sergels Torg. Dit is een gezellige plek waar in een ongedwongen sfeer de hele wereld elkaar lijkt te ontmoeten. Je hoort er de meest vreemde talen spreken door jong en oud. Men kan hier ook internetten. ADSL: supersnel! Er zijn trouwens verscheidene internetcafé's waar druk gebruik van wordt gemaakt.Stockholm bleek voor ons onverwacht een week genieten. We gaan het beslist nog eens overdoen!
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics