HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Sjamanisme


In religieuze ceremonies ontmoetten de mensen de goden en toonden respect door een offer te brengen. Men offerde bij vele gelegenheden: voor welstand van de rendieren, voor jacht- en visgeluk, om ziektes te overwinnen of dat zwangerschap en geboorte goed zouden gaan.

De sjamaan was degene die het contact tussen mensen en de wereld van de goden tot stand bracht. Toen de Samen gekerstend moesten worden, was het vooral tegen hem en zijn gereedschap, de trom, waar de kerk zijn vervolging tegen richtte. Bij wet werd het de Samen verboden om de trom te bezitten en hun religie uit te oefenen.

Benoemd door de geesten
De sjamaan was de centrale figuur in de Samische samenleving. Hij was arts, voorspeller en uitvoerder bij grote offers. Hij was benoemd door de geesten en zijn belangrijkste taak was om het contact met de geestelijke werelden in stand te houden, in het bijzonder met de wereld van de overledenen. Bij verschillende soorten crisissen, zoals bij hongersnood en ziektes, wendden de mensen zich tot hem.

Trance
Om de machthebbers in de andere wereld te kunnen ontmoeten, bracht de sjamaan zich in trance. Door te joiken (typische zang) en op zijn trommel te slaan, kon hij in deze toestand geraken. In trance kon de ziel van de sjamaan naar de andere werelden reizen en daar onderhandelen met goden of overledenen. De sjamaan kreeg hulp van zijn hulpgeesten: een vogel, een rendier, een vis en een slang. Zij waren zijn gidsen en beschermden hem op zijn reizen.

Reisde naar de doden
Bij ziekte moest de sjamaan naar de wereld van de overledenen gaan. Men geloofde dat de ziel van de zieke door de doden was geroofd. Vaak waren het dode familieleden die de ziel meegenomen hadden. In de onderwereld kon de sjamaan onderhandelen met de heerseres van het dodenrijk, Jbbmehkko, over de ziel van de zieke. Tegen een belofte van een offer aan de doden of hun heerseres mocht de sjamaan de ziel mee terugnemen en de zieke knapte weer op. Mocht hij de ziel niet mee terug naar huis nemen dan stierf de zieke.

Bron
 


 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics