HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Dagboek uit Sevettijärvi


De zomer is begonnen met overstromingen. Doordat de temperatuur te snel opliep, kon het smeltwater niet goed afgevoerd worden. Het ergste leed is nu voorbij. Er hebben veel mensen schade opgelopen in Ivalo en Kittilä. Nu maar hopen voor die mensen dat ze gauw financiële hulp krijgen.

Er stond een foto in de krant van een stukje Ivalo. Dat gedeelte van Ivalo was een eiland geworden, overal water, de weg was helemaal overstroomd. Bij ons achter zie je het water ook zakken. Het ijs achter ons huis was in twee dagen verdwenen. De wind dreef het ijs verderop. Je hebt nog kans dat het terugkomt, maar dan is er alweer heel wat gesmolten. Nu maar hopen dat wij een mooie zomer krijgen met weinig muggen.

Zaterdag 4 juni werd het seizoen afgesloten van de school en dat gaat altijd gepaard met een groot feest voor de ouders en kinderen. Ik liep stage in de keuken en wij hebben vantevoren al 8 grote pizza's gebakken, zodat wij die zaterdag alleen maar op hoefden te warmen.
 

Het feest begon om 9.00 uur. De kinderen van de yle-aste deden een miss- en misterverkiezing. Niet zoals bij een gewone verkiezing, maar elk persoon kwam uit een ander land. Erg leuk gedaan. Verder werden er vele andere voordrachten gehouden en mijn dochter danste met haar klas de Katrilli, een dans die door de Skoltsamen wordt gedanst op feesten. Als afsluiting werd er nog afscheid genomen van de enige leerling die de school ging verlaten.

       

Daarna begon de drukte voor ons. Pizza's opwarmen, koffie en gebak stond al klaar. De kinderen kregen een salade met pizza en als drinken cola. De ouders koffie, thee, gebak en ook een klein stuk pizza. Voor de kinderen als toetje nog een ijsje. Daarna werden de rapporten uitgedeeld en nu begint de zomervakantie van 10 weken. De school begint weer op 15 augustus om 08.45 uur.

Gisteren, toen we op het feest waren, kwam er een harde donderslag en toen begon het ineens heel hard te hagelen. Dat is al de tweede keer dat het bij ons onweert. Normaal hebben wij het eerste onweer pas in juli.

Groeten uit Sevettijärvi,
Aty28 Juni: De vogels fluiten buiten het hoogste lied. Buiten ziet het er lekker uit, maar ik heb toch geen zin om mijn neus buiten de deur te steken.

Helaas hebben we dit jaar veel muggen. Na een paar jaren met weinig muggen ben ik ze niet meer gewend. Ik word gek van het gezoem om mijn hoofd en als ik met de fiets de post ga ophalen, moet ik op ons weggetje mijn ogen en mond dichthouden voor invliegende muggen. Ogen dicht gaat moeilijk op de fiets, maar ik knijp ze tot spleetjes.

Jammer dat ik deze keer geen goed nieuws heb te melden vanuit Lapland. In de krant werd vermeld dat de muggen in Midden-Finland erger zouden zijn dan in Lapland, omdat het vorig jaar daar veel vochtiger is geweest, maar door onze lange winter is de grond bij ons ook vochtig en nu hebben we veel regen en daar zijn de muggen gek op.Mijn man heeft werk aan de Näätämöjoki. Daar moet hij om de week de halve rivier langs lopen om netten te tellen. Ik zou zoiets niet kunnen doen, want daar zijn nog meer muggen, maar hij is hier geboren. Een beetje muggenolie op zijn gezicht en nek en verder heeft hij er geen last van. Als ik naar buiten ga heb ik een lange broek, jas, handschoenen en een imkermuts op en nog word ik gek van het gezoem om mij heen.

Gisteren zijn we met de auto naar een garage geweest in Kaamanen. Daar woont een Duitser met zijn vrouw en hij is dat bedrijf begonnen. Ze komen allebei uit Hamburg en nu wonen ze in een leuk blokhutje midden in de natuur. De taal hebben ze geleerd door met de mensen om te gaan. Ze hebben het naar hun zin en hun bedrijf loopt goed.14 Augustus: De zomer in Lapland was deze keer niet zo fijn als vorig jaar. Wij werden veel geplaagd door muggen, steekvliegen enz. Je kon geen stap buiten de deur zetten of je werd aangevallen. Maar één ding moest er wel gedaan worden en dat was het plukken van de moerasbraam. De naam zegt het al, deze bessen groeien alleen in moerasgebieden en daar zijn ook de meeste muggen. In deze bes zit heel veel vitamine C en dat is goed om de winter door te komen. Deze zomer waren er heel veel. In Ranua zie je hele velden vol. Daar worden ook altijd de hilladagen gehouden. De moerasbraam wordt in Finland hilla of lakka genoemd. De plukkers krijgen voor een kilo 5 euro, maar ik doe het niet voor geld. Bij mij gaat het in mijn eigen diepvries.

       

Op de foto zie je mijn man en dochter aan het werk. Ook de hond doet mee, maar die eet alles op. Op de andere foto zie je de moerasbraam in volle glorie.

Het is best wel zwaar werk. Je loopt de hele tijd gebukt en de muggen vliegen om je hoofd, maar je moet er wat voor over hebben. Totaal hebben wij nu 10 kilo geplukt. Afgelopen vrijdag gingen wij erop uit om bosbessen te plukken, totdat wij op een plek kwamen waar nog zoveel goede lakka's stonden. Zolang er nog geen nachtvorst komt, kunnen de bosbessen wel wachten, dus gingen wij over op de pluk van de moerasbraam. Maar nu is het bijna over en is de bosbes aan de beurt. Ons eigen bos staat er vol van, dus ik kan weer aan het werk.

Omdat wij een natte zomer hebben gehad, is het bos vochtig en daardoor zie je nu overal paddestoelen opduiken. Vanmorgen liep ik met de hond door het bos en dan ruik je de paddestoelen...

Aty8 September: Terwijl het in Nederland nog zomer is, hadden wij afgelopen nacht al onze eerste nachtvorst. Het was maar -2°C, maar alle bosbessen die nog in het bos staan, kun je niet meer plukken. Die worden heel gauw slap als het heeft gevroren. Gelukkig hebben wij onze diepvries alweer vol geplukt met die heerlijke bessen.

Wij hebben nog geen mooie Ruska. Jammer genoeg hebben wij bijna elke dag harde wind. Het blad waait al van de boom voordat het mooi kleurt. Op de grond zie je wel mooie rode blaadjes.

Wij zijn elk weekend erop uit gegaan met emmertjes bij ons voor de bessen. Soms kwam je struiken tegen die vol zaten met grote bosbessen. Wij hebben sinds kort een hondje en die gaat altijd mee de natuur in. Als hij in de gaten had dat wij gingen plukken, sprong hij er bovenop en ging lekker zitten schransen. Hij is gek op alle bessen. Soms wel eens lastig, maar ja er staan genoeg bessen, dus lopen wij weer naar een andere struik.

       

In het bos staan nu ook veel paddenstoelen. Bij ons op het erf staan veel melkzwammen. Die moet je eerst goed uitkoken voordat je ze gaat bereiden. Voor de rest pluk ik de boleet, vanwaar er vele soorten zijn. Ik pluk alleen maar de bekende paddenstoelen, want er staan ook giftige in het bos. Ik hoef er niet zoveel te plukken, want ik ben de enige van de familie die het lekker vind.

Groetjes,
Aty22 September: De herfst is weer aangebroken. De bomen zijn al mooi aan het kleuren. Als je nu een wandeling gaat maken door het bos dwarrelen er mooie blaadjes naar beneden. Op de grond is het mooi rood door de "maaruska" en door de vele vossebessen die nog in het bos staan. Afgelopen week hadden we elke ochtend vorst van ongeveer 4 graden. Helaas is het nu weer warmer. Ik zeg helaas omdat ik niet van dat warme weer houd. Laat van mij de winter maar komen.

De kinderen van school gingen gisteren met zijn allen het bos in om vossebessen te plukken. Het was mooi helder weer. Die vossebessen gaan ze verkopen en het geld sparen ze op voor een buitenlandse reis voor de yle-aste. Op de yle-aste zitten kinderen in de leeftijd van 13 t/m 15 jaar. Om de 3 jaar wordt er een buitenlandse reis gemaakt, meestal naar warme landen.

       

Gisteren ben ik zelf ook het bos in geweest om vossebessen te plukken, maar ook om wat mooie plaatjes te schieten van de herfstkleuren. Omdat het alweer wat warmer was, ben ik toch nog weer gestoken door die vervelende beesten. Er zit een dikke bult in mijn nek en een op mijn armen. Die beestjes blijven mij maar plagen. Maar de diepvriesvoorraad moet aangevuld worden!

"Ruska" betekent herfstpracht in Lapland en dat begint meestal in de eerste of tweede week van september. Dat ligt aan het weer. Als het in de nacht helder is met nachtvorst dan worden de blaadjes op zijn mooist. Alleen moet het niet te hard gaan stormen, want dan liggen de blaadjes eraf voordat ze mooi kunnen kleuren. Het is heerlijk om in deze tijd door het bos te lopen, ook al woon ik hier alweer 15 jaar, het blijft altijd mooi en het gaat nooit vervelen.

Als de nachten mooi helder zijn zie je ook weer het Noorderlicht. Volgens de krant belooft het mooi te worden. Normaal zie je alleen maar groene golvende vegen, maar er is nu ook rood te zien volgens een instituut in Sodankylä.6 Oktober: Het is warm voor de tijd van het jaar. Overdag is het 10 graden. Alle bomen zijn al kaal en de mooie herfsttijd is weer afgelopen.

Nu heel wat anders. Ik wilde het eens hebben over reiskostenvergoeding. Toen ik in Nederland werkte, kreeg ik elke maand vergoeding voor het vervoer naar mijn werk. Hier is dat anders. In Finland kun je het later aftrekken van de belasting. Er zit één maar aan, je krijgt namelijk niet alles. Voor iedereen geldt de regel dat je 500 euro eigen risico hebt. Vinden jullie dat niet schandalig?! Ik wel!

Mijn man heeft bijna een jaar gewerkt, met soms een onderbreking van een maand. Hij moest daarvoor met de brommer en in de winter met de sneeuwscooter 28 km rijden. Je krijgt voor een brommer maar 0,07 cent per km. Toen wij alles optelden, kwam hij net onder de 500 euro uit, dus geen geld terug van de belasting.

Mijn man heeft niet vaak werk en als er werk is moet je er ver voor rijden. Ik denk dat dit de mensen soms laat denken van "Ik neem dat werk niet aan, want vooral nu met die hoge benzineprijzen ben je veel geld kwijt". Er blijft zo niet veel over van je salaris, want de salarissen liggen hier ook niet hoog.Zo vind ik ook dat de mensen van de gemeente soms traag werken. Ik werk af en toe een week omdat ik moet invallen voor iemand die ziek is. Verder heb ik een uitkering. Na elke 4 weken vul je dan een formulier in en dan krijg je de uitkering. Drie weken geleden heb ik een week gewerkt, maar nog steeds geen salaris ontvangen en daardoor krijg ik ook geen uitkering, omdat die mensen willen weten wat mijn salaris is voor die week, want dat wordt dan weer afgetrokken van mijn uitkering. Soms hou ik maar de helft over. Dus ik belde mijn baas met de vraag of zij het al had doorgegeven. Dat zou ze doen. Ik weer een week wachten en toen heb ik de mensen gebeld die uitbetalen, dus de gemeente. Zij weten van niets, dus ze betalen ook niet. Ik weer mijn baas gebeld en die had het al twee maal doorgegeven. Ik word daar zo moedeloos van, dat gebedel om geld. Naderhand belde mijn baas terug met de mededeling dat de mensen van de gemeente die envelop, met daarin de bevestiging dat ik een week had gewerkt, op het bureau hadden liggen, maar nog niet in hadden gekeken. En wie is daarvan de dupe? Ik. Het zou soms beter zijn om niet in te vallen, maar ik heb nog altijd de hoop, dat als er iemand stopt met het werk, ik die baan kan krijgen.Zo, nu horen jullie ook eens de keerzijde van Lapland. Het is niet altijd prettig om hier te wonen. Wel wat betreft de rust en de mooie natuur om je heen, maar ik vind de mensen hier soms een beetje te laks.

Afgelopen week kwam mijn dochter uit school met de mededeling dat er was ingebroken. Kan je nagaan, al die tijd dat ik hier woon is er nooit wat gebeurd. Ze hadden in de zaal, waar de kinderen van de yle-aste biljart spelen, 3 biljartballen en cd's meegenomen. Op het schoolplein stond een grasmaaier en die was in het bos gegooid. Een paar dagen later werden er 2 fietsen gestolen bij het café. Is het nu over met de rust hier en moeten wij nu alles op slot gaan zetten? Normaal heb ik altijd de auto open staan, maar dat kan nu niet meer.

Inmiddels heb ik een eigen homepage, waar ik een aantal herfstfoto's op heb gezet. Jullie zijn van harte welkom!

Aty
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics