HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Dagboek uit Sevettijärvi


Begin mei. Lente!!! Het voorjaar is dit jaar vroeg begonnen. Gisteren was het hier 20°C, maar vanmorgen keek ik uit het raam en toen viel er natte sneeuw naar beneden. Zo zie je, de ene dag lig je te zonnen en de volgende dag is het maar 4°C. Binnen een week is alle sneeuw verdwenen, alleen op het meer ligt nog ijs, maar aan de kanten laat dat ook al los.

De bonte vliegenvanger zit weer op haar nest. Elk jaar krijgen wij bewoners in het nestkastje. Leuk om te zien hoe de aanstaande vader heen en weer vliegt en het nest bewaakt. Onze kat vindt het ook wel interessant, maar zodra de vogels gaan uitvliegen, houden we hem even binnen.

De knoppen komen in de bomen en de rabarber zie je ook al omhoog komen.
Nu is het de tijd om de aardappels te laten spruiten, want die moeten eind juni de grond in. Mijn cactussen zijn ook weer blij met wat warmte. In de winter staat de groei stil, maar zodra de zon wat warmte geeft zie je hen opknappen.

Het nadeel is, dat zodra de sneeuw gaat smelten, het voor de deur een modderboel wordt. Het water moet toch ergens naar toe, dus dat wordt een poosje met laarzen lopen. Gelukkig is het dit jaar snel gegaan. De fietsen komen weer voor de dag en de sneeuwscooter gaat op stal.Op de foto zie je kinderen van school, die een eigen vuur maken. In het voorjaar gaan ze met de klas een dagtrip maken de natuur in.

Rond het huis is altijd veel te doen. Al het hout wat Johannes heeft opgehaald uit het bos moet gezaagd en gehakt worden. Gelukkig hebben wij een hakmachine, dus gaat het wat sneller dan met de hand. Daarna alles netjes opstapelen om te laten drogen in de zon.  Alle blaadjes die in de herfst van de bomen zijn gevallen moeten ook weer opgeruimd worden. Zo is er altijd weer wat te doen.

De kinderen gaan op de fiets naar school. Almira breng ik nog een stuk op weg. Onze weg is vrij smal en de auto's rijden hard, vooral de Noren. Er zijn ook veel vrachtwagens uit Rusland op onze weg. Die gaan dan via Noorwegen naar Rusland.

In het voorjaar staat de weg via Ivalo naar Rusland altijd onder water. Dat komt door de hoge rivierstand in het voorjaar door het smeltwater en de wegen zijn erg slecht in Rusland. Dus breng ik hen in de ochtend een stuk op weg en in de middag haal ik hen weer op. Gelijk een goede oefening voor mezelf.

Ik kreeg gisteren te horen dat je tegenwoordig persoonlijk je paspoort moet bestellen in Rovaniemi. Voorheen ging het met de post via Helsinki. Dus voor een nieuw paspoort moet ik ongeveer 500 km rijden. Gelukkig is het maar één keer in de vijf jaar. Vreselijk al die afstanden.

AtyHet is hier al een paar weken slecht weer. Dat zal wel de overgang zijn van de winter naar het voorjaar. Vele natte sneeuwbuien en de temperatuur komt niet hoger dan 4 graden.

De bonte vliegenvanger vliegt rond het nest. Leuk om te zien hoe hij de andere vogels en dieren wegjaagt. Onlangs vloog ze steeds laag over de eekhoorn heen. Die kwam te dicht in de buurt van het nest. In de ochtend als ik wakker word hoor ik het zingen van de vogel. Een mooi geluid. Rond "Juhannus" (21 juni) vliegen de kleine vogeltjes uit.

Onze buurman heeft op zijn erf drie rendieren, die nu allemaal een kleintje hebben gekregen. Zodra ze wat ouder zijn en een oormerk hebben gekregen gaan ze de natuur in.Het ijs is los van de kanten en door de wind wordt het heen en weer geschoven. Afgelopen zaterdag kwam het onze kant op. Door de kracht van de wind kwam een grote ijsschots de kant op en dreef de aarde op tot een bult. Het is ook wel eens gebeurd dat grote bomen langs de kant ontworteld werden. Het zijn grote schotsen van 10 cm dik en daar zit kracht achter.

Er gebeurt nog wat in het voorjaar, iets waar ik niet zo blij mee ben. De beren worden wakker uit hun winterslaap. Ik vind het geen prettig idee om een beer tegen te komen als ik in het bos loop. Je leest in bladen wat je moet doen als het gebeurt, zoals zachtjes teruglopen waarvan je bent gekomen. Niet hollen! Als je te laat bent om weg te lopen net doen alsof je dood bent, op de grond gaan liggen, handen over je hoofd en dan maar hopen dat de beer wegloopt. Maar zou ik zo reageren als het echt gebeurt? Ik weet het niet, ik zou denk ik toch wel in paniek raken. Laten we maar hopen dat ik geen beer tegenkom.
 
Gisteren las ik in de krant dat ze in Inari een beer hebben doodgeschoten. De beer had al een paar kleine rendiertjes aangevallen. Een rendierman had de beer aangeschoten. De beer kon weglopen, maar is later door de politie doodgeschoten. Je mag natuurlijk niet zomaar een beer neerschieten. Dat mag alleen maar in het jachtseizoen. Er zal wel een proces komen voor die rendierman. Omdat de beer zwaar gewond was moest de politie hem wel doodschieten.

AtyHier weer een bericht uit het Hoge Noorden. Inmiddels is Koen Koning bij ons langs geweest. Koen is bezig  met een gigantische tocht op de fiets. Hij is begonnen in Houten, richting de Noordkaap en op de terugweg heeft hij bij ons een rustdag gehouden. Het was allemaal goed gegaan tot op de Noordkaap, maar helaas op de Noordkaap aangekomen werd hij niet zo leuk ontvangen. Jullie kunnen over zijn belevenissen lezen op zijn eigen website, waarvan je de link kunt vinden bij de links.

Met de bonte vliegenvanger bij ons in de tuin gaat het goed. De eitjes zijn inmiddels uitgekomen, want beide vogeltjes zie je nu heen en weer vliegen. Gisteren moest mijn dochter een bal zoeken onder het nestje en zij werd ook aangevallen door dat kleine dappere vogeltje.

Een man uit ons dorp heeft op de weg tussen Näätämö en Sevettijärvi een beer de weg zien oversteken. De man reed daar met een auto. Hij stopte en claxonneerde. De beer stopte, keek om en liep daarna weer rustig verder. De man toeterde nog een keer, maar de beer ging rustig zijn gang. Die man vond het jammer dat hij geen fototoestel in de auto had. Het hadden mooie plaatjes kunnen worden. Naderhand zijn er rendiermannen wezen zoeken, maar ze hebben niets meer gevonden dan alleen wat verse uitwerpselen. De beer is de wildernis achter Sevettijärvi in getrokken. Daar is ruimte genoeg.

Gisteren flink gebeten door de eerste muggen. Ja, ze komen er weer aan. Ik zal er nooit aan wennen!Het zalmseizoen is ook weer geopend. Vanaf 1 juni mag er weer gevist worden op de Näätämöjoki. De mensen die hier wonen mogen netten zetten op de rivier, behalve in het weekend. Toeristen mogen alleen met een hengel vissen.
Het seizoen loopt tot eind augustus.

Het is in de maand juli altijd erg druk met toeristen bij de rivier. In juni is het waterpeil meestal nog te hoog. Je moet er nog wel een eind voor lopen, er is geen weg naar toe, maar er zijn ook veel mensen die met een brommer of een vierwieler er naar toe gaan.

Johannes had vorige zomer een zalm van 13 kilo en ik moet zeggen, ze zijn heerlijk, vooral gerookt. De mensen roken of bakken de vis, maken er soep van of zouten hem in. Ikzelf houd meer van gerookte of gebakken zalm en de rest vriezen wij in. Ik hoop dat Johannes nog tijd overhoudt om dit jaar ook weer te gaan vissen.

AtyHet is hier prima weer, lekker warm, maar we kunnen niet naar buiten. Je kunt natuurlijk wel naar buiten, maar dan moet je een lange broek, jas of trui met lange mouwen aan en een imkermuts op. Er zijn hier momenteel een record aantal muggen, mäkärä’s en paarma’s.

Muggen kennen jullie wel, die vind je ook in Nederland, maar niet zo veel als hier.
De mäkärä is een insect dat niet steekt maar bijt. Het zijn hele kleine beestjes die in grote getale om je heen vliegen. Ze kruipen in je oor, achter je oor, in je haren enz. Ze bijten dan gaatjes om het bloed eruit te halen. Ik stond onlangs bij de waterkant in mijn legging en binnen een mum zat mijn broek onder de beestjes. En in de avond zag ik dat ik bij mijn enkel helemaal onder zat, allemaal van die kleine wondjes. De muggen steken ook door de legging heen. Het beste is om een spijkerbroek aan te doen.

De paarma is een grote steekvlieg, het lijkt een beetje op een bromvlieg, maar dan zitten op de vleugels stippen. Die steken ook en dat voel je meer als dat een mug je steekt. Ik krijg na een steek van die grote platte rode bulten en die jeuken wel een paar dagen.

Wij hebben een gratis zwembad achter ons huis. Eind juni, begin juli hebben de kinderen al veel gezwommen, maar nu worden ze aangevallen door de insecten.
Nu maar hopen dat het in augustus ook nog mooi weer is.

       

Normaal gesproken komt hier niet veel onweer voor. Toen ik hier kwam wonen onweerde het maar één keer per zomerseizoen, maar nu hebben we al vier keer een stevige bui gehad. Dan moet je de telefoon eruit halen. Bij ons zijn er al drie telefoons kapot gegaan door het onweer.

Afgelopen keer was ik met mijn dochter in Näätämö en mijn zoon was alleen thuis. Ik zag de bui al aankomen, dus even gebeld om te zeggen dat de computerstekker eruit moest, maar vergeten over de telefoon te praten. Dus de telefoon kapot, maar het bleek ook dat de hele leiding kapot was. We hebben twee dagen zonder telefoon gezeten.
 
Ik hoop maar dat deze julimaand maar gauw voorbij gaat. Gewoonlijk ga ik in die periode naar Nederland, maar dat zat er dit jaar niet in. Het is zo frustrerend om naar buiten te kijken, lekker de zon te zien schijnen en dat je dan niet even lekker buiten kan gaan zitten in je korte broek.

Nu het zo droog is moet ik elke dag de sla en kruiden water geven. Ook een leuk karweitje, maar niet heus! Dik aangekleed, zelfs handschoenen aan, en dan maar heen en weer lopen met de gieter, van het meer naar de tuin.

Jammer genoeg kan ik nu niet zo lovend praten over Lapland. De toeristen moeten in de maand juli maar niet deze kant opkomen! Twee jaren achter elkaar waren er maar weinig muggen, maar dit jaar is het echt een record. Zelfs mijn man klaagt erover en dat doet hij niet zo gauw. Voor de kinderen erg moeilijk, precies in hun vakantietijd en dan je binnen maar zien te vermaken. We gaan wel eens naar de Noorse kust om even uit te waaien. Daar zijn niet zo veel muggen.Zo, daar ben ik weer. Alle vakanties achter de rug, dus weer tijd voor een verhaal. Wij hebben een schitterende zomer gehad. Bijna de hele maand juli warm met slechts af en toe een dag regen. Door de droogte waren in de tweede helft van juli de muggen al bijna verdwenen. Af en toe nog wat steekvliegen, maar dat kon de pret niet drukken. De kinderen waren de hele dag in het meer te vinden. De temperatuur van het water was ongeveer 24°C. Het leek wel of we aan de kust van Spanje zaten. Zwemmen, zonnen en lekker buiten eten. Er kwamen nog een paar Nederlanders langs, die even kwamen kijken hoe ik woonde. Altijd wel gezellig om landgenoten te ontmoeten.

Na die schitterende maand kwam de regenperiode. Naar ik hoor heeft heel Europa er last van gehad. Elke dag regen en niet zo’n klein beetje ook. Het waterpeil is behoorlijk gestegen.
 
Tussendoor aan de pluk gegaan. Het bos stond vol met bosbessen. Elke dag een uurtje plukken; totaal heb ik nu 6 ½ kilo in de diepvries. Nu is die tijd weer voorbij en zijn de vossebessen aan de beurt. Vossebessen plukt makkelijker dan bosbessen. Met bosbessen krijg je altijd vieze handen. Het is altijd wel fijn om een flinke hoeveelheid in te slaan voor de winter. In de winter heb je hard alle vitaminen nodig.Voor de kinderen is ook de school weer begonnen. In het begin weer even wennen na zo’n lange vakantie. Elke dag weer huiswerk enz. Helaas hebben we weer twee nieuwe leerkrachten, waar je ook aan moet wennen. Volgens de kinderen is de nieuwe talenjuffrouw erg streng en geeft veel huiswerk.

Het nadeel, als je zo ver weg woont in een klein dorpje, is dat de leerkrachten het niet altijd uithouden en na een jaar weer gedag zeggen. Voor de kinderen niet zo leuk. Nu dit jaar zitten er totaal 23 kinderen op school. Almira is vandaag met nog een paar kinderen naar Ivalo voor een sportdag. De eerste twee van elke groep mochten mee om de school te vertegenwoordigen.

En nu is het september. De bomen zijn alweer aan het verkleuren. Er zitten alweer heel wat gele bladeren tussen. Ik hoop dat het een mooie "ruska" wordt. Ruska betekent herfst.

Groetjes,
AtyDe herfst is inmiddels al in volle gang. De bomen zijn mooi gekleurd, van oranje tot vlammend rood. We hadden een week zonnig weer met nachtvorst en dan krijg je de mooiste kleuren. Vooral de ratelpopulier kan mooi rood kleuren. Alleen jammer dat als het voor die tijd stormt, hij de blaadjes verliest voordat ze rood zijn geworden. Dat was ook deze herfst het geval. We hebben veel storm gehad. Er zijn al een heleboel bomen die kaal zijn.De lijsterbes behoudt meestal wel zijn blad en staat nu aan de rand van ons meer mooi rood te kleuren. Zo kun je zien dat de winter in aantocht is. Altijd als de "stokkenwagen" voorbij komt denk ik "Nog even en dan komt de winter". Dan geniet ik weer van de eerste vlokken die naar beneden dwarrelen.

Nu vragen jullie je misschien af wat een stokkenwagen is. Ik zal het even uitleggen.
Elke keer voordat de eerste sneeuw naar beneden komt, zetten ze aan de zijkanten van alle wegen boomtakken, zodat de sneeuwruimer kan zien tot hoever hij de sneeuw moet ruimen. Er komt dan een auto voorbij waar iemand achterop zit. Om de honderd meter stopt de auto, er wordt machinaal een gat geboord en daarin wordt een stok geplaatst. Na de winter worden de stokken weer weggehaald.

Na de pluk van de bosbessen ben ik begonnen aan de vossebessen. Elke dag een uurtje. Wij hebben nu 26 kilo in de diepvries. Dat is wel genoeg. Paddestoelen waren er dit jaar ook veel, maar mijn man en kinderen houden er niet zo van, dus heb ik ze maar laten staan.

       

Afgelopen week werd ik gebeld of ik twee dagen wilde invallen op school in de keuken. Ik heb dat altijd al gewild, dus nam het gelijk aan. De eerste dag was er nog iemand bij die alles uitlegde, maar de dag erna stond ik er alleen voor. Er waren die dag ook gasten op school. In totaal kwamen er 42 mensen eten. Even wennen hoor. Ze hebben niet overal recepten voor, dus moet je het maar een beetje zelf uitdokteren. Gelukkig is alles goed gegaan en kreeg ik leuke reacties. Ik hoop dat het nog een keer voorkomt. Dan kan ik er een beetje inkomen en wie weet als diegenen die er nu werken met pensioen gaan, er misschien een baantje voor mij inzit.

Aty 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics