HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Dagboek uit Sevettijärvi


Mag ik me even voorstellen? Ik ben Aty Gerasimoff en ik woon in Sevettijärvi. Nu zullen jullie je wel afvragen waar Sevettijärvi ligt. Sevettijärvi ligt in Fins Lapland. Vanaf de Noorse grens 30 km en vanaf Ivalo 160. Ivalo is het noordelijkste plaatsje in Finland waar een vliegveld is. Na dit introductieverhaal lezen jullie regelmatig iets over mijn ervaringen hier in Lapland.

Ik woon hier al vanaf januari '91. Het is een hele verandering voor mij en ik moet er nog steeds aan wennen. Hiervoor woonde ik in Pijnacker en was ik groepsleidster bij de S.M.R.A. in Delft. Dat leventje beviel mij uitstekend. Ik ging elk jaar op wintersport in Oostenrijk totdat ik mijn knie blesseerde. Een vriendin van mij kwam met een blad waarin een reis naar Finland stond. Langlaufen in Fins Lapland. Ik dacht "Dat is net wat voor mij". Skiën ging niet meer zo goed, dus dan maar langlaufen. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb daar mijn huidige man ontmoet die hielp met het gidswerk. Zodoende woon ik nu hier. Ver afgelegen van alles. Intussen heb ik 2 kinderen: Joni  van 11 jaar en Almira is 9.

Sevettijärvi is een klein gehuchtje waar een kerk staat, een "baari" (dat is café) en een school. Over een afstand van ongeveer 100 km wonen 150 tot 200 mensen. Dat is vanaf Nitsijärvi tot Näätämö. Onze enige buren wonen 300 meter bij ons vandaan. De afstand naar school is 6 km. Mijn kinderen gaan iedere ochtend met de bus van 8.30 uur naar school en komen met de schooltaxi om 14.30 uur weer thuis. Op school krijgen ze warm eten.


Achterkant van ons huis, vanaf het meer gezien


Op zaterdag en zondag na rijdt er dagelijks een bus die begint in Ivalo.
Om 18.30 uur brengt de bus de post bij ons. Niet aan de deur, maar in een postbak 900 m bij ons vandaan. Die bus gaat tot Näätämö. De chauffeur blijft daar slapen en de volgende dag gaat hij weer naar Ivalo.

In het dorp is een verpleegster die kleine gevallen behandeld. Een keer in de maand komt er een dokter. Mijn kinderen zijn in Ivalo geboren, maar tegenwoordig moet je daarvoor naar Rovaniemi. Dat is ongeveer 500 km rijden. De tandarts is in Inari, ongeveer 120 km rijden.

Voor bankzaken, kapperbezoek enz. moet je naar Ivalo. Boodschappen doen wij in Näätämö, 26 km bij ons vandaan. Daar staan twee winkels waar niet alles te verkrijgen is. Verse groente is er niet veel. Daarvoor ben je op de diepvries aangewezen. Er staat ook nog een grote houtwinkel. Deze winkels worden voor 90% door de Noren bezocht. In Noorwegen zijn sommige artikelen duurder dan in Finland, vooral vlees.

Wat je wel veel hebt is natuur en daar maken wij veel gebruik van. Wij wandelen veel in de omgeving en in de winter zie je mij elke dag op de lange latten. Het liefst ga ik de berg op achter ons huis om dan bovenlangs heerlijk te langlaufen en te genieten van de mooie uitzichten. Ik heb geen werk, dus zullen jullie je wel af vragen wat ik zoal de hele dag doe.


Allereerst als de kinderen de deur uit zijn ga ik een half uurtje aerobiccen. Daarna het huishouden, wandelen of breien en naaien. Voor de rest bak ik al het brood zelf, behalve het roggebrood. Ik hou van een goed boek en luister naar goede  muziek. Een keer in de week organiseer ik aerobic in het dorp, maar daar is niet veel animo voor. De mensen hier gaan niet veel de deur uit. In de winter ben ik ook bijna de enige op de lange latten, maar de leraressen van school doen wel mee.

Heimwee is iets wat ik nog steeds heb. Daar is gewoon niets aan te doen. Je bent hier helemaal op jezelf en je gezin aangewezen. Ik heb niet veel contact met andere mensen. Met mijn Finse taal gaat het redelijk. Ik heb nog wat problemen met de grammatica.


Almira en Joni

Mijn kinderen zijn tweetalig, alleen is hun Fins sterker aan het worden. Allebei hebben ze al Engelse les en Almira leert ook een beetje Skoltsamisch. Dat is een taal die hier veel door ouderen wordt gesproken.

Met 6 jaar gaan de kinderen hier voor het eerst naar school. Gelukkig kunnen ze hier in Sevettijärvi tot hun 16de jaar op school gaan. Daarna moeten ze naar Ivalo, Rovaniemi of verder. Dus de meeste kinderen gaan met hun 16de al op kamers wonen. Dat is iets waar ik een beetje tegenop zie. Maar er zit niets anders op of wij moeten naar Ivalo verhuizen.

Ons huis wordt opgewarmd door hout. Het kan ook elektrisch, maar dat is een stuk duurder. Mijn man gaat in de herfst het bos in om bomen te zagen en rechtop te zetten en als er dan genoeg sneeuw is worden ze opgehaald met een sneeuwscooter. Verder hebben wij een gewone toilet  en douche. In ons huis is ook een kleine sauna, maar buiten aan de rand van het meer staat een grote sauna. Die gebruiken wij het meest in de zomer. Na een heerlijke sauna duiken wij het meer in...

Als je zin hebt om te reageren, schrijf me gerust of bezoek eens mijn homepage.
Groetjes,
Aty

Winter 2005/2006
Zomer 2005
Winter 2004/2005
Zomer 2004
Winter 2003/2004


Aty, bedankt voor je interessante bijdragen en het gebruik van je foto's.
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics