HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Salla


Zo'n 20 kilometer verwijderd van de Russische grens, omringd door bergen, ligt het dorpje Salla. Deze nog geen 5000 inwoners tellende gemeente ligt verspreid over een oppervlakte van 5755 km≤. Wat een ruimte!

De rendierhouderij is een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners, maar ook toerisme speelt een rol. Deze combinatie vormt een deale mogelijkheid voor een avontuurlijke vakantie in Salla en het aangrenzende Rendierpark. In de winter heerst hier dan ook een gezellige bedrijvigheid.

       

In de donkere periode rond kerstmis is de maan alleenheerser over het land. De zon zal pas begin januari weer terugkeren. Het kwik in de thermometer kan soms aardig dalen, maar zelfs 35 graden onder nul weerhoudt niemand ervan om er op uit te trekken. Gehuld in warme kleding is deze diepvriestemperatuur prima te doorstaan. Een kampvuurtje zorgt voor wat warmte en de nodige romantiek.

       

Een van de bijzondere activiteiten waar je hier aan kunt deelnemen is een sneeuwscootersafari. Voorzien van thermopak, bivakmuts, helm, laarzen en handschoenen kan de tocht naar de Ruuhitunturi (berg) na een korte uitleg van de gids starten. Het besturen van de scooter valt in eerste instantie reuze mee, maar wie overmoedig wordt en het tempo al snel wil opvoeren loopt het risico in de diepe Finse sneeuw te belanden.

       

Door een adembenemend sneeuwlandschap gaat het verder naar de top van de Ruuhitunturi, waar de beloning voor alle inspanningen wacht: een prachtig panorama over een wondere, witte wereld. In een blokhut kan men onder het genot van een warme kop koffie weer even wat op temperatuur komen, waarna de terugreis wordt aanvaard. Deze gaat via Salla's Rendierpark.

In dit park, waar 25 rendieren leven, worden allerlei excursies georganiseerd. Men kan hier o.a. op huskysafari of in een slee, voortgetrokken door een rendier, door het gebied trekken. En wat vooral leuk is voor thuis: Pronken met je hier behaalde rendierrijbewijs!  Wie namelijk rendier en slee tijdens een 3 km lange tocht in toom weet te houden, mag vol trots het rendierrijbewijs in ontvangst nemen!

       

Het volgende avontuur dat zich in het Rendierpark aandient, is een huskysafari. Wat thuis op de televisie goed te doen lijkt, het besturen van de slee, blijkt in de praktijk ietsje anders, maar het went wel snel.

De deelnemers krijgen de instructie "Meehangen in de bochten", "Meesteppen als het heuvel op gaat" en "Remmen met de voetrem".  Misschien is het woord "Seis!" (uitgesproken als "sees") nog wel het belangrijkste. Dit betekent namelijk "Stop!".

Het kost de grootste moeite om de rem er op te houden, zo enthousiast zijn de honden! Maar als je het een beetje onder de knie hebt, is er ook nog tijd om van de mooie natuur te genieten. Moe geworden van deze bijzondere belevenis is het 's avonds extra genieten van de warme zalm (loimulohi), die met een heerlijke saus opgediend wordt.

       

Na al deze nieuwe ervaringen is de sneeuwpret nog niet ten einde. Wie zin heeft, kan bijvoorbeeld een wandeling op sneeuwschoenen maken. De sneeuwschoenen, die wel wat aan tennisrackets doen denken, zorgen gewoonlijk voor heel wat hilariteit. De wandeling voert naar een zogenaamd "ijsorgel", een bevroren waterpartij  met prachtige, meterslange ijspegels.

       

Ook voor de liefhebbers van langlaufen en skiŽn zijn er volop mogelijkheden in Salla. Het wintersportplaatsje scoort hoog in de Finse Top 5. Tot eind april kan men hier terecht. Voor uitgebreide informatie over diverse activiteiten en accommodatie in Salla, zie ook onze favoriete links.

Zomer in Salla 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics