HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Rafting in Kitka


Op een warme Finse zomerdag ontstaat bij ons het plan om wat verkoeling op het water te zoeken. Enthousiast geworden door de avontuurlijke verhalen van Jussi en collega Mark van Finlandsafari is een besluit snel genomen. Wildwatervaren op de Kitkajoki in het Nationaal Park van Oulanka, dat lijkt ons wel wat!

       

Aan de oever van de rivier worden de voorbereidingen getroffen. Iedereen wordt voorzien van zwemvesten, laarzen en helmen. Het zou tenslotte wel eens een natte bedoening kunnen worden. We krijgen een uitvoerige uitleg over hoe te peddelen en te reageren op stroomversnellingen.

De eerste meters wordt er op een rustig gedeelte geoefend met de peddels. Maar dan gaan we serieus op weg. De boot vaart een gedeelte op de motor totdat we in wilder vaarwater terechtkomen.De kunst is om sneller te varen dan de stroming om te kunnen manouevreren. Hevige schommelingen zijn ons deel! We hebben het er maar druk mee om de boot in balans te houden en ook nog naar de commando's van Jussi en Mark te luisteren.

       

Ontspannen een blik werpen op de prachtige natuur van Oulanka is er nu niet bij. Het spannend/angstige gegil van de dames in het gezelschap is niet van de lucht. Ondertussen is iedereen doornat ook al zal niemand daar om treuren. De temperatuur ligt rond de 30 C, dus wat verkoeling is zeer welkom. Als plotseling de snelheid niet hoog genoeg is komt de boot voor een moment vast te liggen op de rotsen. Met man en macht proberen we de boot met onze peddels weer het water in te duwen.

       
Deze twee foto's: Mark


Deze twee uur durende raftingtocht kan ook door kinderen en enthousiaste senioren gemaakt worden, maar bij de langere tochten ligt de moeilijkheidsgraad beduidend hoger. Moeilijkheidsgraad 1 tot en met 3 hebben wij echter doorstaan. Op een afstand van 5 km hebben we 7 versnellingen overwonnen. Volgende keer een dag eropuit. Een aanrader!
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics