HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Pasen op de vidda


De meest exotische viering van Pasen in Noorwegen vind je op de Finnmarksvidda. Trek de hoogvlakte op met ski's, sneeuwscooter, hondenslee of met rendieren. Of neem deel aan de cultuurrijke Paasfestivals.

Pasen is van oudsher een feestelijke tijd voor de Samische bevolking in Kautokeino en Karasjok. Met Pasen werd de overgang naar het lichte jaargetijde gevierd. Nooit was het in de dorpen drukker met mensen. De Samische rendierhouders trokken van de ge´soleerde winterkampen ver op de vidda naar het dorp om de verplaatsing van de kudde naar de kust voor te bereiden. Jonge paren gingen naar de kerk om te trouwen.

Nog steeds leven deze tradities, ook al is de rendierhouderij minder dominant geworden en heeft praktisch iedereen een vaste verblijfplaats. De twee Samendorpen hebben traditiegetrouw ook dit jaar ieder hun eigen complexe Paasfestival. Gedurende de Paasdagen verdubbelt het aantal mensen in beide plaatsen. Paasfestival Kautokeino en Paasfestival Karasjok

Maar de festivals zijn slechts twee van de vele redenen om het binnenland van Finnmark in dit jaargetijde te bezoeken. Als een winterdroomland op een ansichtkaart is de Finnmarksvidda het meest uitnodigend als maart in april overgaat. De kans op veel zon is zeer groot, aangezien de hoogvlakten dan het meest stabiele weer van het jaar hebben.

In Karasjok en Kautokeino zijn kilometerslange skiloypes en geprepareerde sneeuwscootertrajecten. Verscheidene lokale bedrijven verhuren sneeuwscooters met de noodzakelijke berguitrusting. De meeste scooterpaden zijn aan elkaar geknoopt, zodat je eigenlijk over grote delen van Finnmark kunt rijden. Als je van plan bent een lange tocht te maken en niet met het gebied bekend bent worden echter goede kaarten, research of een gids aanbevolen.

Als je voldoende tijd hebt is Pasen ook een schitterende tijd om met ski's van Alta naar Karasjok te gaan. Het traject is goed gemerkt en volgt licht heuvelachtig terrein en de afstanden tussen de berghotels zijn niet lastiger dan wanneer je de etappes gewoon in enkele uren zou lopen. De meesten nemen de route van Tutteberget bij Jotkajavri in Alta, vlakbij Jotka Fjellstue, naar Assebakti in Karasjok, een afstand van 75 km. Het is mogelijk om onderweg te overnachten in Jotka Fjellstue, Mollisjok Fjellstue en Ravnastua Fjellstue.

Een ander alternatief is om de vidda op te gaan met een slee, getrokken door poolhonden of rendieren. Ook hier is er een gevarieerde keuze in korte en lange tochten.

Zeer populair onder toeristen is het meemaken van een echte Samische bruiloft, waarbij honderden in klederdracht gestoken gasten in processie achter het feestelijk geklede bruidspaar naar de kerk gaan. Volgens de Samische traditie moeten alle familieleden en vrienden bij de bruiloft zijn. Dat houdt in dat er al gauw 600 tot 700 gasten zijn, die verspreid over de avond en nacht om de beurt moeten eten. Het hele dorp merkt de levendigheid van de bruiloften.

Bron
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics