HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Noors Lapland


Ten zuiden van Kirkenes ligt Pasvikdalen. Het gebied is uitgeroepen tot Nationaal Park vanwege zijn oerbossen en is een uitloper van de Russische taiga. De rivier Pasvikelv scheidt ook hier Noorwegen en Rusland van elkaar.Op een van onze tochten ontstaat er op deze plek een spontane picknick in gezelschap van een Noor en een Fins echtpaar. Er wordt een vuur gemaakt om de enorme hoeveelheden muggen op afstand te houden en om koffie te zetten. Vanuit de verte worden we gadegeslagen door Russische wachtposten.Het Sør-Varanger Streekmuseum in Strand, nabij Svanvik. Er zijn veel (opgezette) diersoorten te zien, zoals beer, veelvraat en wolf.

We gaan nu op weg naar Vardø, aan de overzijde van de Varangerfjord. De temperatuur wordt steeds lager en daalt van ca. 23°C naar 10°C.

       
Vis hangt te drogen en Vadsø

       

Vardø, een verre uithoek van Europa. In slechts enkele jaren tijd hebben we het stadje helaas in verval zien raken. Het is duidelijk dat steeds meer bewoners naar streken met een milder klimaat verhuizen.

Het echte eindpunt in dit gedeelte van Noorwegen is echter Hamningberg, een oud vissersdorpje. Terwijl in de Tweede Wereldoorlog veel plaatsen in Finnmark door de Duitsers werden platgebrand, bleef Hamningberg wonderlijk genoeg gespaard. De authentieke bevolking is er inmiddels weggetrokken. Sommige huizen zijn nu in gebruik als vakantie huis. De weg er naar toe is inmiddels geasfalteerd en voert door een schitterend maanlandschap langs de Barentszee. Door het barre klimaat groeien er hier geen bomen meer. Aan te bevelen!

Finnmark is landschappelijk gezien een zeer gevariëerde provincie. Je vindt er de vidda; afgelegen kustplaatsjes; kale, stenige gebieden; bossen; veel water. Door zon overgoten en warm of grauw en ijzig koud (5°C in juli is ook mogelijk).

       

Het overgrote deel van Finnmark wordt nauwelijks bezocht door toeristen die zich de Noordkaap ten doel gesteld hebben. Plaatsen als Båtsfjord, Berlevåg, Gamvik en Kjøllefjord vormen zeker ook een uitdaging. Zorg wel steeds voor een volle tank, want het kan gebeuren dat de enige benzinepomp van het dorp op zaterdagmiddag om 12.00 uur gesloten is, zoals wij ontdekten.


Hoe dichter we de provincie Troms naderen, hoe meer het opvalt dat de ruige, soms kale natuur plaats maakt voor een wat lieflijker landschap. Troms is ook dichter bevolkt en dat merk je meteen aan het feit dat de dorpen niet zo ver meer uit elkaar liggen.


Op weg naar Hammerfest

Wat ons zo in Troms aantrekt zijn de vele vrienden die we er in de afgelopen jaren gemaakt hebben. Vooral Finnsnes en omgeving hebben een speciale plek in ons hart.

       
Middernacht nabij FinnsnesApetrots pronk ik hier met mijn geleende bunad. Deze klederdracht komt uit Nordland. Bij bijzondere gelegenheden (en die zijn overal wel van te maken) wordt de jurk te voorschijn gehaald. Twee maten kleiner was beter geweest!

       

Een idylle op het eiland Senja, samen met een Noorse vriendin. Uitgepraat raken we nooit. Voor je het weet is het diep in de nacht. Als mensen in dit gebied aan elkaar vragen of het nog laat is geworden, kunnen ze als antwoord krijgen: "Vi la oss da Hurtigruta gikk forbi." (We gingen pas naar bed toen de Hurtigruten voorbijging.) Dat betekent om kwart voor vier!


Hurtigruten 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics