HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Noors Lapland


P norsk

Als je Noors Lapland eenmaal in je hart hebt gesloten ontstaat er een liefde voor de rest van je leven. Wanneer je dan ook nog bevriend raakt met inwoners boven de Poolcirkel, word je jaar in jaar uit weer door deze sterke magneet aangetrokken. Je trotseert winterse kou en zomerse muggen op oorlogspad.

Voor de eerste keer staan we in 1993 aan de Poolcirkel. Het is de laatste keer dat onze dochter nog met ons meegaat. Wat zou ik graag die magische grens naar het echte Hoge Noorden overschrijden!Een jaar later zijn we dan eindelijk in de provincie Finnmark en staan op de vidda (hoogvlakte) van Lapland. De natuur wordt gekenmerkt door laaggroeiende berkjes, mos, multer (soort framboos) en eindeloze luchten. Bewoonde gebieden liggen al gauw 50 tot 100 kilometer uit elkaar. Midden in deze prachtige wildernis ligt Kautokeino.Kautokeino is een plek waar nog veel van de Samische (Lapse) cultuur terug te vinden is. Om de typische klederdracht te kunnen bewonderen hoef je alleen maar naar de plaatselijke supermarkt te gaan.

Als je niet op de vlucht slaat voor de muggen, die hier massaal de bevolking het leven zuur maken, overnacht dan eens op deze camping: NAF Fritidssenter og Camping, even ten zuiden van Kautokeino. Je kunt gebruik maken van het motel, een hut nemen of je tentje opslaan aan het water.

       
's Nachts om half een in juli

Eigenaresse Ellinor is een praatgrage, vriendelijke dame die er alles aan doet om het haar gasten naar de zin te maken. Zij zorgt er voor dat er altijd wel een vuurtje brandt in haar lavvo (Samische tent) , waar je kunt schuilen als de muggen het weer eens te bont maken. In deze tent hebben we een onvergetelijke avond beleefd, samen met mensen van verschillende nationaliteit. De koffie van Ellinor is prima!Niet vergeten een bezoek te brengen aan Juhls' Silvergallery in Kautokeino. Het kunstenaarsechtpaar Juhls stelt een schitterende collectie zilveren sieraden en keramiek ten toon. Je kijkt er je ogen uit. In de werkplaats zijn jongeren uit allerlei windstreken in de leer om het vak onder de knie te krijgen. Een aanrader!

Het oostelijke gedeelte van Finnmark wordt door de meeste vakantiegangers geheel onterecht overgeslagen. De natuur rond Kirkenes, ook wel Sr-Varanger genaamd, is ruig en rijk aan afwisseling.Deze streek heeft 's zomers een zacht klimaat. (15C - 20C is in juli geen uitzondering) Met een zonnetje erbij zou je je in zuidelijkere contreien wanen.

In Hessing, aan de rand van Kirkenes, ligt een camping die een goed uitgangspunt vormt voor uitstapjes naar Grense Jacobselv en Pasvikdalen. Wie iets bijzonders wil ervaren kan in Kirkenes een dagtrip per boot boeken naar Moermansk in Rusland.

       

Op weg naar Grense Jacobselv (weg 886). Een strakblauwe lucht geeft de tocht nog een extra dimensie. Bij het plaatsje Storskog ligt de grensovergang naar Rusland. Voorlopig is alleen zakelijk verkeer toegestaan.

       
Grense Jacobselv. Noorwegen en Rusland, slechts gescheiden door een iel riviertje


Uitzicht over de Barentszee

Lees hier verder
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics