HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Vakantieleed


Een rasechte kampeerder blijft nooit verstoken van problemen. Om een kampeervakantie te doorstaan moet je door de jaren heen gehard zijn en bestand tegen een hele reeks kleine tegenslagen.

De muggen slaan toe zodra ze menselijk bloot in zicht krijgen. Je kunt wel met zo'n berkentak blijven rondzwaaien, maar het is verstandiger om altijd After Bite in de aanslag te houden. Gestoken word je toch! Gevolg: nog dagenlang pijnlijke of jeukende bulten.


Kittilä

Als je net verlangend zit te denken "En dan is er koffie!", valt de kan om en belandt inhoud met koffieprut en al in het gasstel. Dus in de weer met water en papiertjes en daarna opnieuw koffiezetten.


Nu we zo eens in onze herinneringen graven komen er verschillende momenten van kommer en kwel bovendrijven.

* 's Morgens vertrekken we haastig zonder ontbijt uit Kittilä omdat de muggen je lek steken en zelfs in je mond vliegen als je wilt eten.

* We willen in Kautokeino overnachten, maar daar zijn ze nog veel massaler aanwezig. Wegwezen dus en op naar een camping 100 km verderop.


Muggen in Kautokeino

* Hoge nood en tientallen kilometers geen toilet te bekennen in Finnmark. Ten einde raad  maar in de struiken dan. De volgende dag een waar heuvellandschap op je achterwerk van ontelbare insectenbeten. Deze levendige herinnering doet de pijn weer bijna herleven. Nooit doen!

* Lalala! Lekker rijden, mooi weertje, bijna op de camping in Haparanda en dan…Auto keren, achteruitrijden en de bocht verkeerd inschatten. Daar stonden/hingen we dan in de greppel met één voorwiel van de grond. Zondagavond, weinig verkeer. Wat nu? Gelukkig kwam er na enige tijd een nieuwsgierige Fin voorbij die wel raad wist. Of we even wilden wachten, dan zou hij een kennis met een tractor sturen. Een foto ontbreekt helaas. Het was nogal genant. De eigenaar van de tractor had ons vlot uit de sloot getrokken en maakte een of ander grapje over "Flying Dutchmen". Met een zuur lachje bedankten we hem voor de hulp. Het flesje jenever nam hij dankbaar in ontvangst. Haparanda vergeten we nooit meer!


Naar Pokka

* Je zult hier maar komen te staan met een kapotte band en de krik wil maar niet omhoog komen. Gelukkig gebeurde dit pas op de terugweg, één kilometer van huis vandaan. Onze dochter moest er aan te pas komen om een deugdelijke krik te brengen.

* Motorolie in je luchtbed. De hele vakantie slapen in de stank.

* Afwasmiddel in het tentdoek. Jaren later nog een grote vlek in de tent, ondanks vele regenbuien.

* Stortregen. Dus onderweg vóór in de auto improviseren om toch eindelijk eens wat te kunnen eten. De halve inhoud van een pot jam belandt op mijn voet! Buiten in de stortregen schoonmaken!

* Laat, moe en hongerig en eindeloos rijden. Geen eetgelegenheid of camping in zicht.

* Campings en restaurants bij de vleet, maar net je ontbijt achter de kiezen en weer op weg naar verre oorden.


Finnmarksvidda.

* Doodmoe 's nachts urenlang tentstokken vasthouden, omdat de storm het juist op jouw tentje voorzien heeft.

* Kou in Kiruna. Nachtvorst in juli. Nauwelijks geslapen, ondanks dikke pyama, vest erover, slaapzak en twee dekens.

* Douanecontrole bij Karigasniemi, op weg naar Karasjok. Dat komt ongelukkig uit! We hebben nog een hele rit voor de boeg. We hebben wat te veel aan rookwaar en drank en dus zit ik behoorlijk in de zenuwen.De hele auto wordt grondig gecheckt. Ook in de koelbox wordt er gekeken; onder de mat; in de toilettassen. Zelfs mijn portemonnee kan blijkbaar verboden zaken bevatten en moet er aan geloven!

Ondanks de stress heb ik stiekem een binnenpretje als de douanebeambte nieuwsgierig een "geheimzinnig" houten kistje gaat openen. De inhoud bestaat uit dobbelstenen en een Yahtzeeblocnote! We krijgen een vermaning omdat we een paar blikjes bier te veel hebben en mogen doorrijden. De opluchting is groot. De conjac voor vrienden en de te grote hoeveelheid shag zijn gelukkig uit het zicht gebleven.* Sommige mensen hebben elanden hooguit in een dierentuin gezien. Wij zijn regelmatig zulke prachtige dieren tegen het lijf gelopen. Eenmaal zelfs bijna letterlijk. Een kolossale mannetjeseland stormde de drukke E6 op, net in Zweden, ten zuiden van grensovergang Svinesund. Terwijl we uit alle macht probeerden deze reus te ontwijken, bedacht hij zich, stopte even en stak alsnog achter de auto de weg over. Pas een half uur later waren hartkloppingen en bibberende benen verdwenen.

Het pad van een reiziger gaat niet altijd over rozen. Gelukkig kunnen we er thuis smakelijk om lachen als de laatste muggenbulten weer geslonken zijn. En al snel komen plannen voor nieuwe reizen naar Het Noorden opborrelen…  
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics