HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Lapland in vogelvlucht


Schrijfster dezes is gewoonlijk een held op sokken, maar als de gelegenheid zich voordoet om in een klein vliegtuigje Lapland vanuit de lucht te verkennen, vind ik dat ik het avontuur toch moet aangaan.

       

Het is wel even slikken als ik op het vliegveld van Ivalo het vliegtuigje in de avondzon zie staan te blinken. Daar moet ik zometeen in! Verstand op nul en gáán! Met een vlucht boven Lapland gaat een langgekoesterde wens in vervulling.

Het vierpersoons vliegtuigje betreft een Cessna 172, de Skyhawk 2, uit 1974. Vóór de vlucht worden alle onderdelen aan een zeer nauwkeurige inspectie onderworpen. Is het oliepeil in orde? Hebben we voldoende benzine? Gegevens met de vluchttoren worden uitgewisseld en we kunnen vertrekken.

       

Eenmaal in de lucht verdwijnt de knoop in mijn maag vrijwel meteen en maakt plaats voor grote kalmte. Voor een moment voelen we ons als heersers van het luchtruim.

       

Weg van alle aardse hectiek ontvouwt zich een prachtig schouwspel onder ons. Het enorme meer van Inari met zijn vele kleine eilandjes. Het lijkt alsof we rustig over dit uitgestrekte gebied zweven, echter goed beseffend dat de snelheid toch zo'n 180 km per uur bedraagt.

       

Als we na een perfect zachte landing weer met beide voeten op het vliegveld van Ivalo staan, zijn we een unieke ervaring rijker.Deze vluchten worden niet op commerciële basis uitgevoerd. Echter voor inlichtingen kan contact opgenomen worden met de piloot. 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics