HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Kvikkjokk


Gebogen over de kaart van Lapland hebben we verschillende malen het plan opgevat om eens naar Kvikkjokk te gaan. De naam alleen al vonden we veelbelovend. Meestal kwam er niets van dit plan, omdat we of op weg noordwaarts of juist op weg naar huis waren. Toch weer een hele rit, want de weg loopt dood in Kvikkjokk en moet dus ook weer terug afgelegd worden.

Even ten noorden van Jokkmokk begint weg 805 en loopt in westelijke richting.

       
Meer bij Stainas en Njavve

Dat we richting Noorwegen rijden merken we al snel aan het feit dat de omgeving steeds bergachtiger wordt.

       
Nationaal Park Sarek in de verte

Voorzichtigheid is soms geboden, zoals de andere foto laat zien. Elanden in de buurt!


Het dorpje Årrenjokka, vlakbij het einddoel

Kvikkjokk zelf is eigenlijk niet veel meer dan een gehuchtje. De plaats is een kerk rijk, een klein winkeltje met alleen de eerste levensbehoeften, een koffiegelegenheid, waar tevens diverse tentoonstellingen worden gehouden.

       
Kvikkjokk

Overnachtingsmogelijkheden zijn er voldoende. Men kan overnachten in het Fjällstation of bij Kvikkjokks Turistservice, een (hutten)camping.

Toevallig vinden er juist jaarlijks terugkerende festiviteiten plaats wanneer we er arriveren. De zogenaamde Linnédagen, vernoemd naar de Zweedse bioloog Carl von Linné.

       

We wonen o.a. een modeshow bij in de kerk van Kvikkjokk! Enkele dames tonen verschillende klederdrachten uit de streek en vertellen er uitvoerig over.De dames showen een kunstwerk van patchwork, speciaal ontworpen ter gelegenheid van de jaarlijkse feestdagen.

Naamsbekendheid heeft Kvikkjokk vooral gekregen door de nabij gelegen Nationale Parken Padjelanta en Sarek, die een waar Eldorado voor wandelaars zijn. Van hieruit starten veel dagtochten of langere trektochten van een of twee weken. Bepakt en bezakt met een goede berguitrusting en voldoende proviand gaat men hier de uitdaging met de bergen aan.

Nederlandse Hanz begeleidt hier zulke trektochten. Met veel kennis van het gebied en voorzien van de benodigde uitrusting, neemt hij je mee op avontuur de wildernis in.


Foto: Hanz de Waard

De wandelingen kunnen eventueel gecombineerd worden met een kanotocht of zelfs met een helicoptervlucht. Voor meer informatie over deze bijzondere tochten in Sarek en Padjelanta, zie onze favoriete links.

Alleen in de maanden juli en augustus is het gebied goed begaanbaar. De Zweedse Natuurbescherming waarschuwt dat grote delen van Sarek niet zonder risico zijn voor onervaren wandelaars, die op eigen gelegenheid willen rondtrekken. Men kan voor ondoorwaadbare rivieren komen te staan en in een enkel geval zelfs verrast worden door een plotselinge sneeuwbui.

 
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics