HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Kuusamo


Op een druilerige februaridag verruilen we de Nederlandse winter even voor die van Fins Lapland. Na in totaal drie vlieguren, met een tussenlanding in Helsinki, stappen we in Kuusamo een compleet andere wereld binnen.De temperatuur, die net onder het vriespunt ligt, is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar, zodat we niet meteen met 35 graden onder nul in het diepe worden gegooid.We logeren in een gemoedelijk hotelletje in Kuusamo. Waren de foto's die we eerder hadden gezien al veelbelovend, de werkelijkheid blijkt vele malen mooier. Hier en daar is de sneeuw wel n meter diep.


       

De stilte is een verademing na alle bedrijvigheid in Nederland en wordt slechts onderbroken door het geluid van de glijdende skie's van enkele langlaufers. Het tempo van het leven ligt hier heel wat lager. In de verte proberen enkele landgenoten met ijsvissen hun kostje bij elkaar te scharrelen.

       

Om wat meer van de omgeving te zien besluiten we om eens een auto te huren. Het eerste kwartier rijden we wat onzeker, maar al gauw zijn we aan de nieuwe omstandigheden gewend. Langs Ruka, een bekend skigebied, gaat het verder het enorme Oulanka Park in, richting Russische grens. Het vlakke landschap is al snel veranderd in een adembenemend mooi heuvellandschap.

       

Wanneer we op een dag horen dat er in de buurt rendierraces gehouden zullen worden, ben ik niet meer te houden. Uitslapen is er dan echt niet bij! We gaan vroeg op pad naar Kitka, ten noorden van Kuusamo, alwaar de races op een bevroren meer plaats zullen vinden.

       

Dit spektakel betreft de voorronde voor de landelijke kampioenschappen in Rovaniemi.
De ca. 150 deelnemers hebben een jaar met hun dieren getraind. Gekleed in gestroomlijnde, snelle pakken hopen zij al skind achter de rendieren de finish te bereiken.

       

Zo te zien hebben de rendieren er weinig zin in. Sommigen gedragen zich bokkig en moeten door meerdere mensen in toom gehouden worden. Met 50 km per uur blijft een onbedoelde landing in de sneeuw dan ook niet uit tijdens de race.

Tevreden keren we na enige tijd terug op onze thuisbasis. Vol verwachting waar de "chef-kok" ons vandaag weer mee zal verwennen.

Als Finse Jussi met zijn Siberische husky's op bezoek komt, komt er leven in de brouwerij. Dat belooft een middagje dolle pret te worden!

Huskysafari 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics