HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Hollandse klompen aan de Barentszee


Op een van Lapland's noordelijkste schiereilanden, op Nordkyn, ligt het Noorse dorpje Gamvik aan de Barentszee. Wonderlijk om zelfs daar nog iemand te treffen die de Nederlandse stress heeft verruild voor het vredige Lapland. In een huisje met een oerhollandse klomp aan de muur woont Cees Tesselaar met zijn vrouw en geniet van de rust en ruimte van noordelijk Lapland.

”Hoe ik hier ben beland? Ik heb sinds 1975 in het zuiden van Noorwegen gewoond, om precies te zijn 20 jaar. Daar zijn onze kinderen geboren en opgegroeid en toen de dag kwam dat de laatste het ouderlijk huis verliet, zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar "Zo, nu gaan wij wat anders doen..."
We verkochten huis, boot, ik nam een jaar verlof van mijn werk en we reden noordwaarts, waar we al eens eerder geweest waren.
We belandden tenslotte in Gamvik en besloten ons hier te vestigen voor een tijdje om te kijken hoe ons dat zou bevallen.
We huurden eerst een woning en later kochten we een klein huisje dat we wat opknapten.
Ik kreeg al gauw een baan hier en we wonen hier alweer bijna 10 jaar.
Hier voelen we dat we leven, "side by side" met de natuur in goede en slechte dagen. Het is nu net het onvoorziene wat het hier zo spannend maakt, speciaal in de winter natuurlijk.
Het is een levensstijl geworden om hier te wonen. Als je van discotheek, bars en shopping houdt moet je hier beslist niet heen komen, want dan verveel je je dood. Wil je daarentegen proberen om wat geheimen van de natuur te ontmantelen, dan denk ik dat je hier aan het goede adres bent.”

Een toerist ervaart het schiereiland Nordkyn waarschijnlijk als één brok ruige natuur, weids, leeg en verlaten. Was de omschakeling na het drukke Nederland erg groot voor u?
“Ruig, weids? Ja. Leeg? Nee..., steek de neus wat dieper tussen het mos. Talloze plantjes, aangepast aan de omgeving met sterke kleuren en extra dikke stengeltjes. De vogelwereld geeft je dikwijls te denken en dan de stilte en de vrijheid om aan dit alles deel te mogen nemen zonder daarvoor te moeten betalen of door een hekje of prikkeldraad te moeten.....
Ik ben net terug uit Nederland. Mijn god, die hele Randstad bestaat uit huizen en files, lawaai en angst voor dat of je fiets of je auto wordt gestolen....
Ik zou daar niet meer aan kunnen wennen na zoveel jaren in Noorwegen...”

Wordt een Nederlander niet gek van dat eeuwige sneeuwruimen 's winters?
“Wat betreft sneeuwruimen! Gelukkig zijn er ook hier mensen met een tractor, die goede hulp geven en om af en toe een spade in de hand te nemen heeft nog nooit iemand geschaad voor zover ik weet...”
Hoe ervaart u de "mørketiden" (donkere wintertijd) en daarnaast de maandenlange dag 's zomers?
“Mørketiden is niet zo “mørk”. Wel een fascinerend licht, paarsachtig overdag. We hebben geen last van depressies zoals dat vaak gesteld wordt.
Gewoon je vaste ritme aanhouden. Dat geldt ook voor de zomer, ook al kan dat wel eens moeilijk zijn. Aanpassen aan omgeving, licht, donker, geluiden, temperatuur is het geheim om hier te kunnen wonen.
Natuurlijk denk ik wel eens aan mijn familie die in Nederland woont en mis wel eens de hechte familieband, maar als ik daar weer eens een paar daagjes ben, verlang ik gewoon weer terug naar de rust die je hier op alle manieren nog steeds vindt.

Neem eens een kijkje bij ons op Gamvik en klik in het linkermenu op Foto en Fotofly.
En zijn er Nederlanders die dit lezen en in de buurt van Gamvik komen,  zij zijn van harte welkom op een kopje koffie... Jullie weten het, eerste huisje aan de linkerkant als je Gamvik binnenrijdt. Met een Hollandse klomp aan de muur.”


 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics