HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Samische klederdracht


Samische klederdracht wordt in het Noordsamisch Gákti genoemd. De dracht kent veel variaties, al naar gelang de regio waar deze vandaan komt en het dialect dat er gesproken wordt.

De Noord- en Zuidsamische dracht heeft veel overeenkomsten, terwijl de Oostsamische (Skoltsamisch) is beďnvloed door de folklore van Rusland en Karelië. De traditionele kleding was in de eerste plaats bedoeld voor de noodzakelijke warmte en was afhankelijk van de materialen die toegankelijk waren.

De winterdracht bestond uit een rendierpels met de haren naar binnen en daarover een pels met de haren naar buiten. Als men zich buiten goed moest kunnen bewegen, trok men alleen de buitenpels aan. Van rendierleer werden ook schoenen, broeken, mutsen en wanten gemaakt.
Runderleer en, indien voorradig, zeehondenhuid werden gebruikt voor zomerkleding, schoenen, riemen en tassen. De oude materialen zijn tegenwoordig grotendeels vervangen door moderne, westerse kunststoffen en wol, katoen en zijde. Ze worden niet alleen in het dagelijkse leven en de rendierhouderij gebruikt, maar ook voor feestelijke gelegenheden.

De dameskleding wordt rijkelijk versierd met geborduurde of geweven sjaals en gordels van zilver. De zomerschoenen afgezet met kleurrijk band. De krul aan de teen van de winterschoen dient voor het vasthouden van de ski’s.

Tegenwoordig wordt de klederdracht in het dagelijkse leven nauwelijks meer gedragen, hoewel enkelen van de overwegend Samisch bevolking van b.v. Karasjok en Kautokeino de oude tradities in ere houden. De tijd van schaamte voor de Samische afkomst lijkt langzaam plaats te maken voor trots.

Voorbeelden:
Winterfestival  
Russische klederdracht  
Designer Ellinor Guttorm Utsi (Klik op Kolleksjon) 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics