HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Kautokeino


Met een oppervlakte van 9704 km▓ is de gemeente Kautokeino de grootste gemeente van Noorwegen. Slechts 3000 inwoners bewonen dit gebied, waarvan 2000 in het dorpje Kautokeino zelf.De meeste bewoners (85%) zijn van Samische (Lapse) oorsprong, zodat er naast het Noors toch vooral de Samische taal wordt gesproken.
Toeristisch gezien staat Kautokeino nog niet echt op de kaart, wat wij persoonlijk als een groot voordeel zien.

De rendierhouderij is de belangrijkste bron van inkomsten. De gemeente telt zo'n 100.000 rendieren! 's Zomers verblijven deze aan de kust, voornamelijk op het noordelijke eiland Mager°ya.

       

Een belangrijk jaarlijks terugkerend evement is het Paasfestival.
Van oudsher werd met Pasen de lange winter uitgeluid en men vierde dit met kerkdiensten, bruiloften en culturele evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Elk jaar is het weer spannend wie met de titel "reinkapp" rijden naar huis gaat. Bij dit hilarische kampioenschap worden de deelnemers geacht zich staande te houden terwijl zij door rendieren op ski's voortgetrokken worden.

       
Het Openluchtmuseum/Museum is gericht op de Samische cultuur en geschiedenis en herbergt o.a. veel oude gereedschappen en diverse klederdrachten uit de streek. Op foto's is de oude traditionele leefwijze te zien.
Helaas is er in de Tweede Wereldoorlog veel vernietigd en verloren gegaan, maar toch heeft men hier nog een klein aantal oude gebouwen en voorwerpen bij elkaar weten te brengen.

Wie een bezoek aan Kautokeino brengt mag de galerie van Juhls beslist niet overslaan. Het Deens/Duitse echtpaar Frank en Regine Juhls vestigde zich als eerste zilversmeden in Kautokeino. Door hun grote interesse in het nomadische bestaan van de Samen begonnen zij traditionele en moderne zilveren sieraden voor de bevolking te ontwerpen, ge´nspireerd door de natuur van de toendra.

       

In de galerie is een grote collectie van hun hand te zien. Door de typische bouw van de galerie, alsmede de bijzondere voorwerpen die de familie Juhls in de loop der tijd op hun reizen verzameld heeft, waant men zich voor heel even in een geheel andere wereld.
Toegang en eventueel een persoonlijke rondleiding zijn gratis. Een aanrader!Te land, ter zee en in de lucht?
Half augustus worden er kampioenschappen sneeuwscooteren over water gehouden. We vinden het maar een eigenaardig gezicht. We hebben sneeuwscooters over sneeuw, zand, gras en water zien gaan. Misschien in de toekomst een propeller op de sneeuwscooter gemonteerd?

Vanaf eind juli staat Kautokeino in het teken van de "multebŠr" en is het gesprek van de dag. De "multebŠr" is een oranje/gele bes uit de familie van de braambes. Deze komt
alleen in moerassige arctische streken voor. In de omgeving  zie je de mensen met emmertjes in de weer op zoek naar deze bijzondere vrucht. In een muggenrijke periode moet men er wat voor over hebben!

Rustig overnachten kan op Camping Suohpatjßvri van mevrouw Ellinor Beck. De camping ligt 7 km ten zuiden van Kautokeino aan de oever van een meer. Zie onze links voor meer informatie over deze camping.
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics