HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Kaamos, de donkere tijd in Lapland


Wanneer de Kaamos in het noorden van Lapland is begonnen, verbergt de zon zich achter de horizon. De donkere tijd is een tijd van blauwgekleurde tinten waarbij het tenminste vier uur per dag licht is. Het is niet pikdonker tijdens de andere uren van het etmaal. In de heldere maneschijn, wanneer de maan zijn schaduwen op de sneeuw werpt, kun je bijna net zo goed zien als op een gewone dag. Door de reflectie van de sneeuw wordt de nacht ook door de vlammende brand van het noorderlicht verlicht.

De dieren die in het noorden overwinteren hebben zich aan de winterse duisternis aangepast. Het gebrek aan daglicht is meer een probleem voor de mensen. Sommigen worden moe van de duisternis, bij anderen wordt het slaapritme verstoord en een derde krijgt behoefte aan snoepen.

Het buitenleven in de donkere tijd van het jaar is een uitdaging aangezien de met ijs bedekte meren en rivieren en de sneeuwomstandigheden moeilijk zijn te voorspellen, maar de rust van de natuur, de stilte en het typische licht maken een uitstapje gedenkwaardig. De ergste koudegolven komen tijdens deze tijd nog niet voor, maar de koudste periode van de winter begint gewoonlijk meteen daarna. De donkere wintertijd is een goede tijd om tot rust te komen.

De wintertijd is de tegenstelling van de lichte nachten in de zomer als de zon niet ondergaat en beide fenomenen zijn gebaseerd op de roulatie en de helling van de aardas ten opzichte van de zon. 's Winters draait het poolgebied weg van de zon en komt in de schaduw te liggen. Hoe verder noordelijk, hoe eerder de tijd zonder de zon begint en hoe langer de Kaamos duurt. De duisternis nadert het hoogtepunt op de Noordpool: de blauwe duisternis begint daar al eind september en duurt tot halverwege maart.

In Nuorgam, Finlands noordelijkste dorp, blijft de zon van eind november tot half januari achter de horizon, dus ongeveer twee maanden. In Ivalo duurt de Kaamos 37 dagen en in Sodankylš 5. Als men in het noorden in de duisternis leeft, schijnt de zon het gehele etmaal op de Zuidpool.

Bron en foto's 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics