HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

De acht Samische jaargetijden


De Samen hebben het jaar traditioneel ingedeeld in acht jaargetijden, in tegenstelling tot de tijdsberekening van westerse landen in twee of vier jaargetijden. Het begrip van tijd van de Samen volgt de veranderingen in de natuur. De jaargetijden zijn als volgt ingedeeld: winter, lentewinter, lente, lentezomer, zomer, herfstzomer, herfst en donkere tijd. Alle seizoenen bieden verschillende mogelijkheden tot activiteiten. Er zijn mogelijkheden om te skin, wandelen, walvissafari en nog allerlei andere belevenissen het gehele jaar door. Je kunt een sledetocht met rendieren maken of vissen in rivieren en in de zee.

Lentewinter (maart april)
De lentewinter is een erg mooie tijd om Lapland te leren kennen. Schone sneeuw, frisse lucht en zonneschijn lokken om een uitstapje in de prachtige natuur te maken. Of je kunt de verscheidene Samische festivals leren kennen die jaarlijks georganiseerd worden met kleurrijke mensen en klederdrachten.

Lente (mei juni)
De natuur ontwaakt na een lange winter onder een sneeuwdek. De sneeuw smelt, de rendieren kalveren en de rendieren vertrekken naar de zomerweiden in de omgeving van de kust. In deze periode kun je tot ver in mei skin, op sommige plaatsen zelfs in juni.

Lentezomer (juni)
Midden juni begint de periode met de middernachtzon. Dan gaat de zon niet onder de horizon. De bergmeren zijn rond 21 juni ijsvrij. De lucht begint warmer te worden met de geur van de schone natuur. Het begint groen te worden en de knoppen ontluiken.

Zomer (juli augustus)
De zomer begint pas na 21 juni, de tijd dat de zon zich weer naar donkerder tijden wendt. De middernachtzon duurt tot half juli, afhankelijk van hoe ver noordelijk men zich bevindt. Deze periode is het best om te zalmvissen. Je kunt ook wandelen in de bergen of een kanotocht maken.

Herfstzomer (augustus)
Na de eerste koude nachten zijn we bij de herfstzomer gekomen. De avonden beginnen donkerder te worden en de lucht wordt overdag merkbaar kouder.

Herfst (september oktober)
Na de eerste nachten met vorst zijn we bij de herfst. De natuur begint zich weer op de winter voor te bereiden. Voor de winter kleedt de natuur zich met een prachtig kleed van glinsterende kleuren.

Donkere tijd (november)
De blaadjes vallen en de natuur verwacht sneeuw op het land. Tegelijk worden de dagen korter en het weer kouder. Ook overdag komt de vorst. In november begint de donkere tijd. Dit is de tijd dat de zon achter de horizon verdwijnt om zich niet meer voor half januari te laten zien.

Winter (december maart)
Overdag laat de natuur zich zien met parelmoeren wolken en 's nachts als noorderlicht. Het is donker en koud (tot soms 50C), maar in januari komt de zon terug en worden de dagen weer langer en langer.

Bron
 


 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics