HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Ivalo


De 4000 inwoners tellende gemeente Ivalo heeft 100 jaar geleden grote welvaart gekend toen er een ware "goldrush" plaatsvond. Gelukzoekers uit alle windstreken kwamen naar dit mijnwerkersdorpje met de hoop op goud te stuiten in de rivier van Ivalo.Tegenwoordig kunnen toeristen hier met het goudwassen hun geluk beproeven.

       

Een opmerkelijk kunstwerk siert de rotonde van Ivalo: de Samische vlag. Het oorlogsmonument "Petsamo 1920-1944" herinnert aan de Tweede Wereldoorlog toen Finland na hevige gevechten een groot gebied aan Rusland moest afstaan.

       

Circa 10 km ten noorden van Ivalo is het goed toeven in Ukonjärven Lomakylä (Ukonjärven vakantiedorp). Deze huttencamping wordt sinds 1987 door het Nederlands/Finse echtpaar Jos en Riitta-Liisa beheerd.

De camping is het hele jaar geopend. 's Winters kan men hier genieten van een weldadige rust of deelnemen aan allerlei winterse activiteiten. Van huskysafari, sneeuwscooteren en een bezoekje aan een rendierfarm tot ijszwemmen. De echte helden onder ons zullen zich na een hete sauna zeker graag aan een duik in het ijskoude water wagen.

       

We beleven zowaar een mugvrij oponthoud! Door een langdurig droge zomer laten de kwelgeesten het eens massaal afweten. Voor ons een verademing. Jammer voor het zuidelijker gelegen Pyhätunturi, waar de bewoners in juli een jaarlijks terugkerende wedstrijd "muggen doodslaan" houden. Wie in 5 minuten met de blote handen de meeste muggen naar de andere wereld helpt is de kampioen. Hulpmiddelen zijn niet toegestaan en de slachtoffers moeten nog wel als zodanig herkenbaar zijn.

       

Een stralende zon vergezelt ons als we met campingeigenaar Jos een boottocht naar het Inarimeer maken. Dit meer telt meer dan 3000 eilandjes en één daarvan is ons doel.

       

We bereiken het eilandje Korkiamaura in ca. 45 minuten. Om de ijsgrot die zich hier bevindt te kunnen betreden, moeten we eerst een aantal rotsblokken beklimmen. Door een spleet in de rotsen belanden we in de grot, waar we  na een afdaling op een laddertje op het eeuwige ijs staan. Zonder zaklamp is deze onderneming gedoemd om te mislukken.

Voorzichtig bij het afdalen van de rotsen! Door een misstap moest een van ons het namelijk bekopen met een bezoek aan het ziekenhuis van Ivalo vanwege een gebroken pols.
Zie ook onze favoriete links voor meer informatie over Ukonjärven Lomakylä en Ivalo.

Inari      
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics