HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Inari


Voor de Finse Samen is Inari het cultureel centrum in het noorden. Hier zijn o.a. het Samische Parlement en de Samische Radio gevestigd. Voor Nederlandse begrippen is het kerkdorpje echter niet meer dan een gehucht.Een benzinepomp, een hotel, een kleine supermarkt en enige souvenierwinkeltjes sieren het centrum.

Een van deze winkeltjes willen we met name noemen omdat deze een voor liefhebbers grote collectie Samische joikmuziek en literatuur heeft: Sámi Duodji ry.

       

Met een oppervlakte van 1043 km² is het meer uitermate geschikt voor avonturiers die per kano lange trektochten willen maken. Er zijn uitgebreide kaarten van het meer te koop. De duizenden eilandjes bieden een goede mogelijkheid om onderweg de nacht door te brengen. Op het heilige rotseilandje Ukko bevindt zich nog een offersteen uit het rijke Lapse verleden.

Beslist een aanrader is het Siidamuseum. In 1959 werd een begin gemaakt met het Openluchtmuseum. In 1998 werd daar het huidige museum aan toegevoegd.Middels een tentoonstelling over de vier jaargetijden krijgt men een indruk van de natuur en leefwijze en cultuur van de Samen in Noord-Lapland. Op diverse monitoren tonen video's het dagelijkse leven in dit arctische gebied. Men ziet bijvoorbeeld hoe het "oormerken" van de jonge rendieren in zijn werk gaat.
   

14 Kilometer ten zuiden van Inari, richting Kittilä, ontvangt een Samische familie gasten op de rendierfarm "Inarin Porofarmi". Deze familie biedt een typisch Laps programma. Zo kan men er de rendieren voederen en zich zelfs oefenen in het lassowerpen. Onder het genot van een kop koffie Lapse stijl (gekookt op het vuur) wordt er verteld over de trek van de rendieren en worden er enkele joikugezangen ten gehore gebracht. De traditionele klederdracht ontbreekt natuurlijk niet in deze authentieke atmosfeer.

       

In Myössäjärvi, tussen Inari en Ivalo, trekt een grote souvenierwinkel de aandacht. Achter de winkel voert een trap van 160 treden de klimmer door het bos naar Het Berenhol. Volgens de overleveringen heeft een man hier eens de nacht doorgebracht in gezelschap van een beer.

        
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics