HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Jukkasjärvi, arctische toeristenval in ijs en sneeuw


Jukkasjärvi: Winterbleke Zuid Europeanen en nieuwsgierige Aziaten stromen naar het winteravontuur. Even ijverig op zoek naar ijs en sneeuw als wij, noordelijke bewoners, naar warm zand, palmen en wilde feesten.

Koulijden in een slaapzak op een rendiervel in ’s werelds grootste sneeuwhol voor meer dan 250 Euro per nacht is een fantastische belevenis en een uniek zakenidee.
In Jukkasjärvi, 10 minuten rijden van het vliegveld in Kiruna, is een arctische toeristenval geschapen die bezoekers lokt uit verre sneeuwarme hoeken van de wereld. Een totaalbeleving van de Winter met een grote W.

Overnachting in het IJshotel is voor degene die het waagt compleet met een diploma achteraf. De koulijders kunnen zich naderhand verwarmen in een houtgestookte sauna, gebouwd op de bevroren Tornerivier, inclusief een wak voor snelle ijsbaders.

Bij een man in zijn beste jaren komen de herinneringen met volle kracht terug aan de vele koude nachten in tent en slaapzak bij Defensie, na een nacht in het IJshotel.
“Vele mannen vertellen dat”, zegt Helena Sjöholm, persverantwoordelijke bij het IJshotel. Zij verhult niet dat één nacht in het ijs voor de meeste mensen voldoet. Na een nacht in het IJshotel is ontbijt en sauna inclusief, maar de kou wordt niet uit het lichaam gejaagd wanneer het in de sauna slechts 60°C is.

Het IJshotel is slechts een deel van het aanbod in Jukkasjärvi. Een avondrit onder het noorderlicht of de maneschijn met een hondenspan of sneeuwscooter, uitstapjes met honden of scooters voor een hele of halve dag of met overnachting in hutten of Lapse tenten, belevenissen met Samisch eten, cultuur, rendierhouderij en lassowerpen. Prachtig in een decor van sneeuw en ijs. Alles is mogelijk en de fantasie om iets nieuws te scheppen is groot.
“We bieden alle soorten activiteiten”, zegt Roger Jakobsson van Adventure Lappland. In Noord Zweden zijn kou en sneeuw big business. Het IJshotel en Adventure Lappland ontvangen tienduizenden gasten. De Engels klinkende bedrijfsnaam is niet toevallig; 75-80% van de klanten komt uit landen buiten het Noorden. Engelsen, Fransen, Duitsers, Italianen en Japanners.

Een Zweedse uit Drøbak
Het is 27 graden onder nul. Buiten het avonturenpark in Jukkasjärvi huivert een gemengde groep toeristen, allemaal erop uit om nog meer kou te lijden.
Kari Rørstrøm uit Drøbak maakt het hondenspan klaar voor een nieuwe lading toeristen. Zij is zo Noors als wat, maar haar spraak verraadt dat niet. “Na 5 jaar in Zweden heb ik het Noors vergeten. Daar word ik thuis ook om geplaagd”, vertelt Kari.
Voor de 24-jarige Kari is het toeristenverkeer een noodzakelijke bron van inkomsten, maar het is niet om die reden dat ze 5 jaar geleden naar Jukkasjärvi kwam. Haar plan was om een winterseizoen met haar grote hartstocht, het rijden met de hondenslee, te werken. Het werd ook een tijd van een andere hartstocht en tegenwoordig woont Kari samen met Jesper Erkki, ook rijder en verantwoordelijk voor het gidsen van sneeuwscooters bij Adventure Lappland.
Vorig jaar werd Kari Zweeds staatsburger om voor Zweden te kunnen concurreren bij internationale wedstrijden. Tot nu toe heeft ze twee Zweedse kampioenschappen gewonnen.

Er zouden meer honden dan mensen in Jukkasjärvi zijn en op een bevolking van 20.000 zijn er 10.000 sneeuwscooters. Terwijl de sneeuwscooter in Noorwegen bijna geheel verboden is, is het een groot deel van het dagelijkse leven en de grondslag voor het toerisme in heel Noord Zweden. Sneeuwscootersafari is de meest populaire activiteit onder de gasten in Jukkasjärvi.

“Van de 15.000 gasten van het hotel waren er vorig jaar 8.000 op sneeuwscootersafari”, zegt Roger Jakobsson. “Noren zijn geen dominerende groep onder de gasten. De hoofdmoot komt uit Groot Brittannië en Italië.”
Jukkasjärvi’s beroemde IJshotel is beter bekend in Londen en Tokio dan in Stockholm en Oslo. Van een bescheiden start 13 jaar geleden is het hotel uitgegroeid tot 5.000 m², gebouwd van 30.000 ton sneeuw en 4.000 ton ijs. Het wordt in de herfst opgebouwd en smelt in de loop van de zomer weer weg. “Het seizoen eindigt in april. Dan druppelt het te veel van muren en plafond.” vertelt Roger Jakobsson.

“Overnachten in het IJshotel is een belevenis die aan geen enkele andere hotelovernachting gelijk is”, zoals het in de reclame van het hotel heet. Een kader van ijsblokken, bedbodems, matrassen en een paar rendierhuiden vormen een goede grondslag voor een nacht heerlijk slapen. Zelfs al kan het buiten -30°C of lager zijn, ligt de temperatuur binnen in het IJshotel rond 4-5 graden onder nul.
Overdag is het hotel een galerie van ijskunst; in alle kamers worden beelden, fonteinen en andere kunst van ijs tentoongesteld. In de bar worden varianten van Absolut wodka geserveerd in glazen van ijs.

Een koele huwelijksnacht
“We hadden geen problemen met slapen, maar werden in de loop van de nacht vaak wakker”, vertellen Clare en Richard Harrington uit Yorkshire, Engeland. Na de inwijding in de IJskerk, het diner en de champagne in het restaurant werd de huwelijksnacht in een van de grootste suites van het hotel doorgebracht.
Clare (24) en Richard (31) kruiden hun beschrijving van de dagen in Jukkasjärvi met “fantastisch”en “enorm” in een serie van positieve superlatieven.
“Maar de mensen thuis dachten dat we gek waren toen we zeiden dat we naar het IJshotel zouden gaan om te trouwen”, vervolgen de zojuist getrouwden. De inspiratie om naar het noordelijke gebied van de poolcirkel te reizen, kwam van de media thuis.
“Het was te saai om naar het strand te reizen”, stelt Richard Harrington vast en zijn vrouw beaamt dat energiek.

Dé grote gebeurtenis van het jaar in Jukkasjärvi is de uitvoering van Hamlet in het Samisch in het IJstheater. Of Ice Globe Theatre, zoals het onder de poolhemel heet. Een gewaagde nieuwe creatie waar het Samische Nationale Theater uit Kautokeino William Shakespeare’s beroemde schouwspel speelt in een buitentheater van sneeuw en ijs.
“Een fantastische belevenis, zelfs al verstonden we geen woord”, zegt het echtpaar Harrington en voegt er aan toe dat Samisch behaaglijker in Engelse oren klinkt dan Zweeds. “Samisch is meer muzikaal om naar te luisteren”, vinden ze.

Het belangrijkste voor alle toeristen in Jukkasjärvi en andere noordelijke toeristische doelen is om zich goed te kleden. “Velen kopen de duurste uitrusting die er in het thuisland te krijgen is; ze worden zwaar teleurgesteld wanneer ze hierheen komen en te horen krijgen dat de kleding mogelijk deugdelijk is bij min 10, maar niet bij 30 graden onder nul”, zegt Jakobsson. Daarom worden alle gasten uitgerust met warme overalls, solide schoenen, wanten en stevige bontmutsen. Het avontuur ligt in de arctische natuur, niet in het koulijden als honden.

Bron niet meer beschikbaar

Icehotel 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics