HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Goudzoeken


Je prijzige Laplandvakantie terug verdienen? Dat kan! Op veel plaatsen in Lapland is het mogelijk om goud te wassen om het vakantiebudget een beetje op te krikken.

Plaatsen waar naar goud gezocht kan worden zijn o.a. Ivalo, Tankavaara, Lannavaara, Tuntsa,
Tana en Karasjok. Het goudwassen is zo populair dat er zelfs kampioenschappen gehouden worden.
Goudwassen kan gedaan worden met een echte goudwasserspan, maar ook een simpele koekenpan is geschikt voor het doel. Een goede pan kan echter een goede investering zijn. Een pan in de kleur blauw laat het goud het best zien. Andere hulpmiddelen zijn een loep en pincet, zeef, emmer, schep, hamer en beitel en laarzen.

Vroeger gebruikte men in sommige gebieden in Zuid Amerika kwikzilver om het goud op te sporen. Kwikzilver heeft de eigenschap dat het zich met goud verbindt, maar heeft ook een zeer milieuvervuilend effect.

Goudwassen vereist veel oefening en geduld. De kunst is om de goudkorrels te leren herkennen en van andere metalen te kunnen onderscheiden. Vul de pan halfvol met gruis en water en schud de pan tot het zware goud op de bodem valt. Spoel het zand eraf en herhaal dit telkens tot alleen de zware metalen overblijven.

Door het Allemansrecht in Scandinavië mag je je overal vrij bewegen, ongeacht wat de eigenaar van de grond daar van vindt. Maar na de grote goldrush in Amerika zijn er ook hier wetten aangenomen. In Noorwegen dien je de eigenaar van de grond een klein percentage van de opbrengst te geven en in Finland moet je een stuk grond pachten om goud te mogen zoeken. Toestemming vragen om zich op privé terrein te begeven is altijd aan te raden.

Goudwassen in Fins Lapland: 
Tankavaara

In Zweeds Lapland:
Lannavaara
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics