HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Gamvik


In tegenstelling tot het meer westelijk gelegen eiland Magerøya, dat met de Noordkaap jaarlijks vele bezoekers trekt, is het toerisme op het schiereiland Nordkyn niet echt van de grond gekomen. Bijna wanen we ons hier de enige reizigers.

       

Uit oude vondsten blijkt dat Nordkyn zo'n 10.000 jaar geleden al bewoond werd. Visserij en landbouw zijn door de eeuwen heen de belangrijkste middelen van bestaan geweest.

       
Kjøllefjord

Hoe noordelijker we komen, hoe kariger het landschap wordt. Door de afwezigheid van bomen en struiken wordt de eenzaamheid nog eens extra benadrukt. Toch komen er wel 350 verschillende soorten bloeiende planten voor in dit gebied.

       

In de letterlijke zin van het woord kent de streek rond Gamvik geen zomer. Daarvoor moet de gemiddelde temperatuur in de zomermaanden namelijk boven de 10°C liggen, terwijl deze hier in de warmste maand augustus slechts 9,6°C bedraagt.Het kleurrijke vissersplaatsje Gamvik aan de Barentszee. Herrezen, nadat het in de herfst van 1944 geheel werd platgebrand door het vluchtende Duitse leger. Tussen Gamvik en Slettnes zijn nog bunkers, kanonstellingen en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog te vinden.

Het museum van Gamvik is gevestigd in een voormalig visserijbedrijf en herbergt o.a. een tentoonstelling over het dagelijkse leven van de lokale bevolking, waarbij de visserij centraal staat. Tevens is er een diashow te zien over de flora en fauna in de regio.

       
Nabij Gamvik en de Barentszee

Een van de bekendste bezienswaardighden op Nordkyn is de vuurtoren van Slettnes, net voorbij Gamvik. De toren heeft een hoogte van 39 meter en is nog steeds bemand. Tegen een kleine vergoeding kan men een rondleiding krijgen en na het beklimmen van de 139 treden genieten van een weids uitzicht. Bij helder weer is in het westen Kinnarodden te zien, het noordelijkste punt van het vasteland van Europa. In het oosten reikt het zicht tot Kjølnes' vuurtoren bij Berlevåg.Ten westen van Slettnes ligt een voor het noorden belangrijk natuurreservaat. Het 11 km² grote reservaat is broedgebied voor vele vogelsoorten. Vogels die hier nestelen zijn o.a.: kievit,fuut, scholekster, zwaluw, snip, meeuw, eend en mus. Door het reservaat loopt een gemerkt wandelpad, voorzien van borden met gegevens over de vogels die er broeden.

Overnachten op het uiterste punt van Nordkyn kan op Camp 71°N, een eenvoudige camping, waar ook hutten en kamers te huur zijn of in Gamvik Gjestehus, centraal gelegen in Gamvik. 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics