HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Fins Lapland


Er hangt een ontspannen sfeer in Fins Lapland. Nederland met zijn stress en  "druk, druk, drukgevoel" ligt een paar duizend kilometer achter ons. Dit is genieten! De foto's hiernaast en hieronder zijn rond Juuma gemaakt.

       

Bezienswaardigheden zijn er volop in dit gebied. Helaas besteden de Finse gemeenten nauwelijks aandacht aan het fenomeen "toerisme". Zelden wordt er iets aangegeven in het Engels, zodat je maar op goed geluk een bordje moet volgen.

Rijdend over weg 5 (E63) komen we ca. 50 km ten zuiden van Kajaani terecht op een plek met de grappige naam Puuparatiisi.  (Eigenlijk is dit Lapland nog niet, omdat Kajaani nog behoorlijk zuidelijk van de Poolcirkel ligt, maar we vonden dit plekje de moeite van het vermelden waard.) Hier wonen en werken beeldend kunstenaar Reijo Piipponen en zijn vrouw Leena.

       

Deze houtbewerker maakt bepaald niet het typisch Finse houtsnijwerk wat je gewoonlijk overal ziet. Zijn ontwerpen zijn gebaseerd op het aloude Adam- en Evathema.

We bestellen er "kaksi kahvia" en "kaksi makkara" (twee koffie en twee worstjes). Met een paar woorden Fins hoeven we geen honger te lijden, ook al komen we niet veel verder dan slechts twee stuks.

De afstanden die we door de bush afleggen zonder ook maar een teken van bebouwing te zien zijn eindeloos. Plots ontdekken we zomaar in het niets een veld met wel honderden vogelverschrikkers. Weg 5, richting Kuusamo, ca. 30 km t.z.v. Peranka.

       

Bij navraag blijken het er 800 te zijn. In 1994 heeft de in Finland bekende danser Reijo Kela een dans tussen deze vogelverschrikkers opgevoerd. Sindsdien zijn ze er blijven staan, The Silent People. Twee maal per jaar worden ze van andere kleding voorzien. 's Winters in winterkleding, 's zomers krijgen ze wat luchtigers aan.We krijgen de tip de tip om eens in het wat noordelijker gelegen Juuma te gaan kijken. Hier is een groot wandelgebied, waar wandelingen van verschillende lengte uitgezet zijn. Er zijn enkele eenvoudige campings.

Bij de Poolcirkel heeft de kerstman zijn residentie: Santa Claus Village.  Je vindt er het ene souvenierwinkeltje na het andere. Aardig om eens te zien, maar wel erg commercieel.

       

De Finse Airforce bindt voortdurend de strijd aan met argeloze toeristen. Neem tijdig voorzorgsmaatregelen. In de supermarkten en souvenierwinkeltjes zijn diverse middeltjes te koop, maar het is eigenlijk een ongelijke strijd. Meestal ben je meer gebaat bij After Bite of iets dergelijks. Er is een muggenspiraal in de handel, die je net als wierook aan moet steken. De geur die er ontstaat verdrijft het leger over het algemeen wel uit tent of auto.Het  meer van Inari strekt zich uit over een enorme oppervlakte. Wat ons betreft is dit een van de mooiste gebieden van Fins Lapland.

Ten noorden van Inari, bij Kaamanen, loopt een eenzame weg (weg 971) naar Neiden en Kirkenes in Noorwegen. Zeer aan te bevelen. Doe eventueel wel eerst boodschappen in Ivalo, want je komt er geen sterveling meer tegen.

                 
     
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics