HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Berlevåg


Het circa 1200 inwoners tellende stadje Berlevåg vormt een levendige gemeenschap wat betreft cultuur. Naast allerlei sportverenigingen en creatieve kunstuitingen is er een zangvereniging die in Noorwegen, maar ook daarbuiten, veel stof heeft doen opwaaien: Het Berlevåg Mannenkoor. Van dit koor is een documentairefilm, genaamd "Heftig og begeistret", gemaakt, die door het publiek laaiend enthousiast is ontvangen. De film  vertelt het verhaal van gewone mensen, geplaatst in indrukwekkende, barse natuuromstandigheden. Aardig te weten dat de oudste zanger 96 is!

       

Evenals in Båtsfjord is de visserij hier het belangrijkste middel van bestaan. Op de foto kleinschalige visserij. Op de ruïnes van het platgebrande Berlevåg werd het stadje na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd.

Tot onze verrassing is er op het eindpunt van onze reis een kleine camping, verbonden aan een pension. De camping wordt beheerd door een Zwitsers echtpaar, Dieter en Daniela, die hier in 1989 hun geliefde stek hebben gevonden.De campinggasten kunnen gebruik maken van een gezellige zitkamer, goedvoorziene keuken en sanitaire voorzieningen van het pension. Eindelijk weer eens luxueus gedoucht! De meeste campings hebben helaas niet zulke keurige voorzieningen.

Eigenaresse Daniela beoefent de kunst van het glasblazen. In haar werkplaats/winkel "Arctic Glasstudio" in het centrum kan men haar werk bewonderen.

       
Uitzicht vanaf de camping en de Hurtigrute om 23.15 uur

Vanaf de camping zit je op de eerste rang om het schouwspel van de binnenlopende Hurtigrute te kunnen zien. Twee maal daags legt deze hier aan; een maal zuidwaarts en een maal noordwaarts. De "Nordkapp" en "Nordlys" hebben we hier voorbij zien gaan.

Ook in de winter zal het hier zeker bijzonder mooi zijn. Als de Poolnacht over het land heerst (11 november-2 februari). Als stormen rond de kust razen. Als de aarde met sneeuw is bedekt. Het vliegveld is vlakbij!

Wie nog niet genoeg rendieren heeft gezien op deze tocht kan nog naar Store Molvik aan de westkust rijden.

       

De weg er naar toe (20km) is niet geasfalteerd, maar redelijk goed. Store Molvik is een klein vissersdorpje uit het verleden. Tegenwoordig worden de woningen alleen nog als vakantiehuis gebruikt.Om een groot deel van het schiereiland Varangerhalvøya en de IJszee van een hoger gelegen punt te overzien kan men een wandeling over een gemerkt pad naar Tanahorn maken. Deze top ligt op 270 m hoogte.

Slotwoord: beslist nog eens terug!
 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics