HOME OVER ONS CONTACT
 
 
 

     
           
Rondreis door Lapland

 
   
 

 

 Home

 

 

Autorijden in de winter
Zoals waarschijnlijk wel meer Nederlanders hadden we ons al vaak afgevraagd hoe het zou zijn om onder winterse omstandigheden auto te rijden in Lapland. Om heerlijk ongebonden en onafhankelijk te kunnen genieten van de besneeuwde Lapse natuur. We besluiten het nu maar eens uit te proberen.

       
Wintersportgebied Ruka en Kitkajoki

Onze huurauto is voorzien van winterbanden met spikes. Vanwege de soms extreem lage temperaturen is er een electrisch verwarmingselement geïnstalleerd om de motor op temperatuur te brengen. Waar we in Nederland parkeermeters kennen komen in Finland op veel plaatsen electriciteitspaaltjes voor waar men de auto onderweg van stroom kan voorzien.

       
De Poolcirkel en Kemijärvi

De eerste kilometers rijden we nog wat onwennig op de besneeuwde wegen, maar al gauw merken we dat de auto goed grip op de weg heeft. Al snel rijden we dezelfde snelheid als 's zomers, zo'n 80 tot 100 km per uur.

       
 Pelkosenniemi en Sodankylä

Onze uitdaging is om  van Kuusamo naar Ivalo te rijden. Een afstand van ongeveer 450 kilometer. Een avontuur! We vertrekken om 9.15 uur met de bedoeling er ruim de tijd voor te nemen. Onderweg veel foto's maken, veel gaan bekijken en hier en daar rustig koffie drinken. Niets is minder waar! Er moet bijna voortdurend pittig doorgereden worden om het einddoel Ivalo niet al te laat te bereiken.

       
Rendieren ten noorden van Sodankylä en Vuotso

De wegen zijn goed onderhouden. Tot aan Saariselkä zijn de wegen licht besneeuwd, een enkele keer "be-ijsd". Pas vanaf Saariselkä verder noordwaarts is de weg droog. Bijna de hele dag rijden we in sneeuwbuien, afwisselend licht en hevig. Toch is het zicht goed. Wanneer er echter vrachtverkeer in aantocht is moet je er al bij voorbaat op bedacht zijn dat een vrachtwagen opwaaiende stuifsneeuw achter zich aan trekt, waardoor je tijdens het passeren een moment in een sneeuwwolk terechtkomt die je het zicht kan ontnemen.

       
Wintersportplaats Saariselkä en Ukonjärvi, nabij Ivalo

Jammer van dat lieve paartje sneeuwhoenders midden op de weg. Onverhoeds remmen is te gevaarlijk, zodat een van het stel het helaas met de dood heeft moeten bekopen.

Om 18.00 uur rijden we Ivalo binnen. Ondanks dat we weinig hebben kunnen pauzeren is het een onvergetelijke rit geworden.

       
Inari centrum en het bevroren meer van Inari

Meer foto's van deze tocht 
 
 

RONDREIS DOOR LAPLAND - COPYRIGHT 2000 - ALL RIGHTS RESERVED

Kiwis Graphics